Programer je sve svoje ideje prvo realizovao u svojoj glavi

Legendarni programer Stiven Vilhajt umro je u 74. godini života, od posledica izazvanih koronavirusom, saopštila je njegova supruga Kejtlin za magazin Verge.

- Iako je bio veliki čovek koji je zadužio svet mnogim svojim inovacijama, on je ostao običan i skroman čovek - piše u njegovom nekrologu.

Ipak, i pored svih ostalih dostignuća, Vilhajt je ostao najpoznatiji kao tvorac neobičnog formata slika pod imenom graphics interchange format, ili kako ih svi skraćeno zovemo GIF.

Njegovo otkriće formata slike preko koje se može pustiti kratka animacija ili video je naglo dobila na važnosti tek nakon informatičke revolucije koju nam je donela pojava društvenih mreža, posebno Tvitera, iako je (verovali ili ne) on ovaj format izumeo još davne 1987. godine.

IZVOR: TW / @RecIaimTheNet

- Sve svoje ideje, pa i pronalazak GIF-a je prvo stvarao u svojoj glavi i na tome je radio kod kuće, pa tek kad bi je realizovao pokazao bi je kolegama na poslu. Namera mu je bila da napravi visoko kvalitetne slike visoke rezolucije, u vreme kada su internet veze bile dosta slabije nego danas - objasnila je njegova supruga u intervjuu koji je pre izvesnog vremena dala za Njujork tajms.

Počivaj u miru Vilhajte, tvoje delo će živeti dugo!

Autor: redportal.rs

#GIF

#SMRT

#Stiven Vilhajt