Previše rada na računaru može da izazove naprezanje očiju

Koliko vremena dnevno provedete gledajuću u ekran računara ili mobilnog telefona? Smatra se da brojevi idu i do 10 sati dnevno. Zvuči neverovatno! 😲😲😲

Svi ti sati koje provedete ispred računara mogu mogu da imaju štetne posledice po vaše zdravlje, kao što su negativno držanje i vid, piše Magazin Novosti.rs.

Previše rada na računaru može da izazove naprezanje očiju, a da toga nismo ni svesni jer smo se navikli.

Vreme ispred ekrana može da pogorša simptome suvog oka, jer imamo tendenciju da manje trepćemo kada smo koncentrisani na posao. Istraživanje Univerziteta u Ajovi kaže da osoba može da trepće do 66% manje kada gleda u bilo koji ekran, a to je posebno primetno kada gledate u računar.

Treptanje je način na koji naše oči proizvode hidratantne suze za zdravlje očiju, a manje hidratacije može biti glavni razlog da imate suve ili crvene oči. Oba ova stanja mogu da dovedu do zamućenog vida i bola u očima.

Ovo se obično naziva sindrom kompjuterskog vida, odnosno digitalno naprezanje očiju. Možete da smanjite digitalno naprezanje očiju tako što ćete da pravite pauze, kupiti računarske naočare i prilagođavati podešavanja ekrana, kao što je osvetljenje na monitoru.

Autor: magazin.novosti.rs

#Računar

#ekran

#sindrom kompjuterskog vida