Prema kineskim naučnicima "tužilac" sa AI (veštačkom inteligencijom) može da podnese tužbu sa više od 97% tačnosti na osnovu krivičnog predmeta

Naučnici iz Kine su uspeli kako oni tvrde da prvi u svetu stvore veštačku inteligenciju (AI) koja može identifikovati i optužiti ljude za zločine.

Ovaj scenario pomalo podsjeća na neke naučno-fantastične filmove. Veštačku inteligenciju je razvilo i testiralo Shanghai Pudong People’s Procratorate, najveće okružno javno tužilaštvo u zemlji, piše SCMP.

Prema kineskim naučnicima "tužilac" sa AI (veštačkom inteligencijom) može da podnese tužbu sa više od 97% tačnosti na osnovu krivičnog predmeta. Tehnologija bi mogla da smanji svakodnevni rad tužilaca, omogućavajući im da se usredsrede na teže zadatke, kaže profesor Ši Jong, direktor laboratorije za upravljanje velikim podacima i znanjem Kineske akademije nauka, koji je vodeći naučnik projekt.

- Sistem može u određenoj mjeri da zameni tužioce u procesu donošenja odluka - rekli su Ši i njegove kolege u radu objavljenom ovog mjeseca u domaćem recenziranom časopisu Management Review.

Primjena AI tehnologije u sprovođenju zakona raste širom sveta. Neki nemački tužioci su koristili AI tehnologiju kao što je prepoznavanje slika i digitalna forenzika da bi povećali brzinu i tačnost obrade predmeta.

Kineski tužioci su rano prihvatili AI kada su počeli da koriste veštačku inteligenciju 2016. Mnogi od njih sada koriste AI alat (alat veštačke inteligencije) poznat kao Sistem 206. Alat može proceniti snagu dokaza, uslove za hapšenje i koliko se osumnjičeni smatra opasnim za javnost.

Autor: redportal.rs

#kina

#tužilac