Veštačka inteligencija moći će da uči iz milijardi primera i da savlada stotine svetskih jezika

Mark Zakerberg je objavio da njegova kompanija Meta gradi najbrži superkompjuter na svetu koji koristi veštačku inteligenciju, kao deo planova za izgradnju virtuelnog metaverzuma.

Osnivač Facebook-a je rekao da će metaverzum, koncept koji spaja fizički i digitalni svet putem virtuelne i proširene stvarnosti, zahtevati “ogromnu” računarsku snagu. AI superkompjuter, nazvan "AI Research SuperCluster (RSC)", već je peti najbrži na svetu, saopštila je kompanija Meta, a prenosi Telegraf.

- Meta je napravila najveći AI superkompjuter na svetu i zovemo ga 'RSC for AI Research SuperCluster' i završićemo ga do kraja kasnije ove godine. Ono što sada pravimo i gradimo sa ovim superkompjuterom nalaže milijarde i milijarde operacija u sekundi, u čemu će nam RSC pomoći, pa će veštačka inteligencija moći da uči iz milijardi primera i da savlada stotine svetskih jezika, kao i mnoge druge stvari. Biće sjajno - rekao je Zakerberg.

Istraživači u kompaniji Meta kažu da će RSC, koji je izgrađen od hiljada procesora i smešten na nepoznatoj lokaciji, pomoći u identifikaciji štetnog sadržaja na njihovim platformama.

Međutim, metaverzum, za koji Meta priznaje da je još godinama udaljen od završenog koncepta, ključni je deo planova kompanije.

- Ovaj računar će nam omogućiti lakšu moderaciju, kao i sam kontekst, jezik i ton objava. Kada bude potpuno izgrađen, broj čvorova će se udvostručiti što će ga, prema našim saznanjima, učiniti najbržim računarom za veštačku inteligenciju na svetu - kaže Šubo Senguta, inženjer u kompaniji Meta.

RSC će sadržati 16.000 Nvidia A100 GPUs i 4.000 AMD Epyc Rome 7742 procesora, a moći će da primi 16 terabajta informacija u sekundi i imaće skladište od 1EB, što je 1018 milijardu milijardi bajtova.

Pored Nvidia i AMD čipova, Penguin Computing firma iz Kalifornije takođe radi na ovom projektu i oni su zaduženi za bezbednost i infrastrukturu AI superkompjutera.

Istraživači su dodali da se podaci korisnika enkriptuju pre nego što se unesu u RSC.

Autor: Telegraf

#Fejsbuk

#Kompanija

#Kompjuter

#Mark Zakerberg

#PRDC

#meta

#superkompjuter