Kriptovalute se generalno kreću u tandemu sa akcijama, najviše onih vezanih za tehnološke kompanije, i one padaju od početka ove godine

Tržište kriptovaluta već četvrti dan za redom trpi ogromne gubitke. Prema podacima sajta Koingeko, tržišna kapitalizacija je samo danas pala za oko 8,4% i trenutno iznosi 1,62 biliona dolara. U poslednja 24 sata sa tržišta je nestalo 130 milijardi, a za nedelju dana povučeno je 490 milijardi dolara.

Opšta rasprodaja na tržištu direktno se oslikala i na cene svih kriptovaluta kojima se trguje. Tako je bitkoin, koji je vredeo i preko 60.800 dolara samo danas izgubio 7,3% vrednosti i pao, pre nekoliko sati, na nivo od 33.251 dolara. U proteklih nedelju dana izgubio je 22% svoje vrednosti.

Itirijum je za nedelju dana izgubio 33% svoje vrednosti i sada se ceni na 2.201 dolar. Oko trećine, i više, vrednosti izgubili su i alternativni novčići kao što su kardano (30,6%), iks-er-pe (27,1%), solana (43,6%).

Prema poslednjim procenama oko 200.000 ljudi iz Srbije poseduje neku od ovih kriptovaluta, te se s obzirom na pad cena, ako nisu i sami prodali, trenutno nalaze u nezavidnoj situaciji.

Profiti od investiranja u digitalna dobra im se bukvalno tope pred očima. Ovaj pad na tržištu su najviše osetili oni koji su odlučili da investiraju u neku od kriptovaluta u trenutku korekcije cena u odnosu na istorijske maksimume (npr. ulaganje u bitkoin kada mu je cena pala ispod 50.000 dolara, sa predumišljajem da neće padati dalje).

Kriptovalute se generalno kreću u tandemu sa akcijama, najviše onih vezanih za tehnološke kompanije, i one padaju od početka ove godine. Glavni razlog, prema mišljenju analitičara, jeste taj da investitori biraju da prodaju rizične hartije i dobra u sklopu pripreme za strožu monetarnu politiku, tj. za podizanje kamatnih stopa kako od strane američkog FED-a, tako i ECB.

Veliki broj analitičara tržišta kriptovaluta navodi da će sledeća stabilizacija cena na kriptotržištu, služeći se bitkoinom kao reperom, biti 30.000 dolara za jedan bitkoin, piše Si-En-Bi-Si, ali isto tako navode da se cene neće oporavljati na duži rok, što je nešto što se među poznavaocima prilika na tržištu naziva "kripto-zima".

Autor: redportal.rs

#Cene

#bitkoin

#kriptovaluta

#pad