"Veštačko sunce" dostigao je temperaturu koja je pet puta veća od temperature Sunca 😮

Eksperiment čiste energije poznat kao "veštačko sunce" dostigao je novu rekordnu temperaturu.

Cilj kineskog programa je da se oponašaju prirodne reakcije koje se događaju u zvezdama, a sada je "veštačko sunce" dostiglo rekordnu temperaturu od 70.000.000 stepeni.

IZVOR: YT/New China TV

Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), poznat kao "veštačko sunce", dostigao je pomenutu temperaturu koja je pet puta veća od temperature Sunca te ju je zadržao u periodu nešto dužem od 17 minuta. Veruje se da u jezgri našeg Sunca temperatura iznosi oko 15.000.000 stepeni.

Informacije o značajnom dostignuću saopćio je Gong Xianzu, istraživač s Instituta za fiziku plazme pri Kineskoj akademiji nauka (ASIPP).

- Ova operacija predstavlja čvrtu naučnu i eksperimentalnu osnovu za rad fuzijskog reaktora - kazao je Gong.

Cilj projekta EAST je razvoj tehnologije koja može isporučiti gotovo neograničenu čistu energiju oponašajući reakcije koje se odvijaju u našem Suncu i drugim zvezdama. Eksperimenti se obavljaju u Hefeiju u provinciji Anhui.

Program koristi nuklearnu fuziju, sudaranje atmoskih jezgara za stvaranje ogromne količine energije, time se simulira fizika zvezda. Za razliku od nuklearne fusije, koja se koristi za konvencionalnu nuklearnu energiju, opasnih otpadnih proizvoda u ovom slučaju nema.

Autor: redportal.rs

#Temperatura

#kina

#rekord

#veštačko sunce