Gugl je jedan od tri najbolja developera AI alata u industrijji fosilnih foriva

Iako je prema izveštaju Greenpeace-a, međunarodne nevladine organizacije ekoloških aktivista, Gugl jedan od tri najbolja developera AI alata u industrijji fosilnih foriva, nedavno su izdali saopštenje da više neće razvijati veštačku inteligenciju za ovu svrhu. Takođe su naveli da AI tehnologija povećava nivo proizvodne za 5%.

I pored toga što je Google Cloud 2019. godine imao prihod od 65 miliona dolara od nafte i gasa, to je zauzimalo manje od 1% njegovog ukupnog prihoda. Posle toga se prihod od nafte i gasa smanjio za 11% uprkos ukupnom rastu od 53%. Kako je prihod od nafte i gasa opadao, javnost je sve više negativno kritikovala velike zagađivače.

To je znatno uticalo na reputaciju ove kompanije, s obzirom da je sarađivala sa zagađivačima, te je Will Grannis, rukovodilac kancelarija za tehničku obradu u Guglu, izjavio da prekidaju saradnju i da Gugl više neće praviti softver i alate veštačke inteligencije za bušenje nafte i gasa. I prethodno je Gugl raskidao poslovne odnose sa kontroverznim industrijama. 

IZVOR: YT / SiliconANGLE theCUBE

Tako su 2018. godine raskinuli ugovor sa Pentagonom. U pitanju je bio projekat pod nazivom Project Maven gde su razvijali AI tehnologiju za bespilotne letelice. Tada je više od 4.000 radnika Gugla potpisalo peticiju da se prekine projekat i da se više nikada ne razvija tehnologija koje će se koristiti u svrhu ratovanja.

Izvršni director Gugla Sundar Pichai je obećao da više neće razvijati alate ni tehnologije koje nanose štetu ili bilo šta što se može koristiti za prismotru čime bi se krišila međunarodna i ljudska prava. Holandska nevladina organizacija PAX svrstala je Gugl među najsigurnije kompanije za razvoj veštačke inteligencije, dok su Amazon i Majkrosoft kompanije sa “najvećim rizikom” na svetu.

Autor: redportal.rs

##AI

##Amazon

##Google

##GoogleCloud

##Greenpeace

##Gugl

##Microsoft

##PAX

##gas

##gorivo

##nafta

##veštačkainteligencija