Starlink konstelacija satelita je sve veća i veća

Starlinksateliti su svake godine sve veći, što po kapacitetu što po broju, a od ove godine imaju i pojačanje u obliku lasera, prenosi portal Mondo.

Šef Evropske svemirske agencije je nedavno izjavio da brzo širenje Starlink kontelacije satelita Ilonu Masku dozvoljava da postavlja pravila u kosmosu.

Starlink i dalje raste, a nove jedinice od avgusta 2021. godine imaju pojačanje u obliku lasera.

Na ovaj način pokušava se dobaciti internet svugde na svetu, pa čak i u onim mestima gde gradnja stanica na tlu nije moguća. Laserski dodatak je neprocenjiv, jer taj terminal omogućava prenos podataka bez potrebe za posrednicima na površini Zemlje, a ova promena bi mogla da utiče i na Wi-Fi konekciju u avionima.

Od maja 2019. godine kompanija redovno lansira nove ture satelita, pa se buduća mega konstelacija konstantno uvećava. Krajem juna lansirano je još 60 satelita, te je tako ukupan broj bio 1.735 jedinica, da bi malo posle toga stigao do 1.786. Kompanija je još ranije obećavala veće brzine interneta nego kod tradicionalnih konekcija, a obećanja su se već približila stvarnosti.

Starlink uskoro planira nove ture satelita, a radi se o naprednijim jedinicama koje će sasvim sigurno uticati na brzinu i latenciju. To je dobra vest za one koji žive po zabitima širom sveta, a broj korisnika se za poslednjih mesec dana uvećao, te je stigao do preko 140 hiljada pretplatnika iz 20 zemalja. Zbog nestašice čipova trenutno stagnira.

I dok je s internetom sve u redu, sve je više onih koji raspravljaju o moći koju je izvršni direktor Ilon Mask dobio s gigantskom konstelacijom. Tako je i Džozef Askbaker, direktor Evropske svemirske agencije, istakao da jedan čovek poseduje polovinu trenutno aktivnih satelita, što znači da on postavlja pravila. U intervjuu za The Financial Times Askbaker je rekao da svet nije reagovao dovoljno brzo.

U orbiti je trenutno aktivno oko četiri hiljade satelita, skoro polovina iz Starlink konstelacije. Pretpostavlja se da u budućnosti druge kompanije neće imati mnogo šansi pored SpaceX giganta, jer Starlink već dominira u nižoj orbiti.

Maskova konstelacija je dobila zeleno svetlo od mnogih zemalja, pa je Nemačka na primer tražila da dobije dozvolu za ukupno 40 hiljada satelita. I Sjedinjene Američke Države su tražile isto, pa se Starlink širi - do decembra 2022. godine bi trebalo da se instalira oko 200 hiljada terminala u Indiji, a uskoro stiže i na Filipine.

Autor: mondo.rs

#EU

#Elon Musk

#Ilon Mask

#Kosmos

#Starlink

#dominacija

#sateliti

#spacex

#svet