Litvin i Ševčenko danas žive u Vankuveru, a njihova kompanija ima svoje kancelarije u San Francisku, Vankuveru i Kijevu.

Dvojica preduzetnika poreklom iz Ukrajine, Maks Litvin i Aleks Ševčenko, postali su milijarderi zahvaljujući odličnom poznavanju gramatike. Oni su 2009. godine, uz pomoć programera Dmitra Lidera, osmislili Grammarly, pomoćnu alatku koja ispravlja vaše gramatičke greške u kucanju.

Prema podacima Pitchbook-a, oko 22% Grammarly-ja je u vlasništvu investitora koji su podržali ovu ideju svojim donacijama. Dmitro Lider ima svega 1% udela, što znači da Litvin i Ševčenko imaju po 35% kapitala, odnosno svaki od njih ima oko 4 milijarde dolara, procenjuje Forbes.

Kompanija sa sedištem u San Francisku pokrenuta je pre 12 godina pod imenom Sentenceworks, a svrha je bila da pomogne studentima u gramatici i pravopisu. Međutim, da biste ga koristili morali ste da se pretplatite. Vremenom su napredovali, te je Grammarly danas veoma korisna alatka za uklanjanje gramatičkih grešaka u mejlovima, dokumentima i slično.

Kompanija je objavila i razne proizvode poput Grammarly for Business, program koji služi za proveru gramatike za korporativnu upotrebu. Među njihovim klijentima su velike korporacije kao što su Zoom, Dell, Cisco i Expedia.

Ključni proizvod kompanije je besplatna verzija Grammarly, koja postoji od 2015. godine, sa mogućnošću kupovine napredne verzije, po ceni od 12 do 30 dolara mesečno. Danas imaju 30 miliona korisnika dnevno, na više od 500.000 aplikacija i veb stranica.

Oni su još kao studenti osnovali MyDropBox. Ovaj proizvod osmislili su kako bi sprečili studente da plagiraju svoje seminarske i diplomske radove.

Litvin i Ševčenko danas žive u Vankuveru, a njihova kompanija ima svoje kancelarije u San Francisku, Vankuveru i Kijevu.

Autor: redportal.rs

#Grammarly

#bogataši

#gramatičke greške

#milijarderi