Optužuju ih za dogovaranje na štetu konkurencije kod prodaje Eplovih proizvoda

Italija je kaznila američke tehnološke gigante Amazon i Epl sa otprilike 230 miliona dolara, optužujući ih za dogovaranje na štetu konkurencije kod prodaje Eplovih proizvoda na Amazonovoj italijanskoj platformi.

Ove kompanije su se našle na udaru kritika zbog sporazuma koji su sklopile još 2018. godine, a koji je navodno omogućio da samo odabrani trgovci mogu na platformi Amazon.it da prodaju Eplove proizvode i Bits elektronske dodatke.

Italijanski antimonopolski regulator je presudio da su dve firme kršile zakone EU podrivajući cenovnu tržišnu konkurentnost. Eplu i Amazonu je naloženo da stave van snage svoj sporazum i ograničenja koja on podrazumeva, te da svim prodavcima Eplovih i Bits proizvoda bude omogućen nediskriminatorni pristup i prodaja na platformi Amazon.it.

Regulators je izreako Amazonu novčanu kaznu od 77,4 miliona dolara, a Eplu od 151,5 miliona dolara. Oba američka tehnološka diva su najavila da će se žaliti na odluku.

U saopštenju, koje prenosi Rojters, Amazon je kaznu nazvao "nesrazmernom i neopravdanom", odbacujući tvrdnju da se okoristio isključivanjem prodavaca sa njihove platforme. Dodao je da se poslovni model kompanije "temelji na uspeh prodavaca".

U odvojenom saopštenju, Epl je takođe negirao optužbe, naglasivši da kompanija pažljivo bira partnere-prodavce "kako bi obezbedila da se prodaju samo originalni Eplovi proizvodi".

Autor: redportal.rs

#Amazon

#Epl

#Italija

#Kazna