Distopija na maks 😅

Da li se seaćate onog starog videa od Boston Dynamics gde je prikazao svog agilnog i autonomnog robota psa, i kada su se mnogi žalili i upozoravali da neće proći dugo pre no što se na njegovoj grbači pojavi ogromno oružje?

E pa dogodilo se upravo to. I gore je nego što smo mislili.

Svečano je otkriven robotizovani pas sa velikom snajperskom puškom postavljenom na njegova leđa. Reakcija javnosti je mešavina čuđenja i blage nelagode, posebno nakon toga kada se kompanija pohvalila da je njihovo mezimče prava mašina za ubijanje. Nešto što možemo opisati samo kao da je izašlo iz košmara, nosi sa sobom Creedmoor snajper - dizajniran da skida mete sa velike distance po bilo kom vremenu i u bilo kojim uslovima.

IZVOR: TW / @Ghost_Robotics

Snajper je namešten na tzv. Quadrupedal Unmaned Ground Vehicle (kvadripedalno bespilotno terensko vozilo) koji je proizvela kompanija Ghost Robotics. Na prodaju je već duže vreme i to u različitim opcijama - najviše naravno za vojne potrebe. Prema kompaniji, njihovi roboti su izdržljiviji, trajniji, brži i praktičniji za upotrebu od ostatka konkurencije, kao i da su sposobni da se prilagode širokom dijapazonu situacija.

Kompanija se udružila sa SWORD International, proizvođačem naoružanja poznatom po različitim oružjima malog kalibra. Njihov poslednji projekat je upravo snajper koji je zakačen za mehaničkog psa, nosi ime Special Purpose Unmanned Rifle (SPUR). Puška može da se modifikuje na različite platforme.

Kako je navedeno u objavi za štampu kompanije:

Zbog svojih odličnih senzora SPUR može da funkcioniše u najrazličitijim uslovima, i danju i noću. Odbrambeni sistem SWORD SPUR je budućnost oružanih bespilotnih sistema, i da budućnost počinje upravo sada.

Robot je prekriven kamuflažnim premazom koji ga štti od detektovanja aparatima na noćno osmatranje, i ima domet od 1,2 kilometara. Za sada ne znamo koja će biti njena funkcija u vojsci, ali sve što nama padne na pamet izaziva blagu jezu.

Kritičari su odavno već digli glas protiv naoružavanja robota kvadripeda, još od kada je prvi ugledao svetlost dana. Njihova sposobnost da pretrče težak teren i da se kreću bez potrebe ikakvog nadgledanja čini ih savršenima za moderno ratovanje.

U februaru ove godine, grupa ljudi je zakačila pušku za pejntbol na sličnog robota i pustila ga da rešeta u ime umetnosti. Boston Dynamics, koji je napravio ovog robota, je osudio događaj i ogradio se od svega izjavom u kojoj je naveo da njima nije to bio cilj kada su stvarali robote.

Očigledno je da drugim proizvođačima upravo to i jeste cilj.

Autor: redportal.rs

#AI

#Distopija

#Etika

#Moderno ratovanje

#Pri

#Puška

#Roboti

#Robotika

#Snajper

#boston dynamics

#naoružanje

#rat