Proizvođači garantuju preciznost vatre na 1.200 metara

Ako se sećate zastrašujućih robota iz SF filmova, a koji su se uglavnom davali 80-ih godina prošlog veka (od Terminatora do Robokapa), sigurno se sećate i jeze i nelagode koja je prolazila kroz kičmu tokom scena kada bi takve mašine ubile ljudske likove. Svakako su takve scene nosile nešto neljudsko u sebi. Najgore od svega je što se u sve većom meri ispostavlja da su ti filmovi precizno predviđali budućnost.

Najnoviji dokaz u prilog toga nam dolazi na primeru zajedničkog projekta kompanija SWORD International i Ghost Robotics koji još nema ime, tako da ga za sad možemo nazvati robopsom ubicom, mada bi pravilniji naziv bio SPUR-QUGV.

Naime, ova borbena platforma je nastala spojem sistema pod imenom SPUR (skraćenica od Special Purpose Unmaned Rifle, odnosno samostalna puška za posebne namene, prim. prev.) i robotskog sistema QUGV (Quadrupedal Unmanned Ground Vehicle - samostalno četvoronožno zemaljsko vozilo). Na sistem SPUR je instalirana već poznata snajperska puška Creedmoor, kalibra 6.5 milimetara.

Sudeći po fotografijama koje su objavljene na sajmu gde je ovaj sistem izložen, jedino bismo mogli da kažemo da on najviše podseća na robota Spota, o kom smo već pisali (možete pogledati dole 👇), ali sa mnogo zastrašujućijim nastavkom na svojim leđima.

Očekivano, mnoge korisnike na mreži je ovaj izum prilično uznemirio, što se može videti i po komentarima na Tviteru.

- Svetu su potrebni samostalni traktori koji manje troše, izumi vezani za poljoprivredu, kontrola zagađenja, a ne bolje puške na nogama. Izađite iz svojih kutija, momci - napisao je korisnik Tvitera @HongPong.

Ni ostali korisnici nisu bili manje iziritirani ovim slikama, dok su neki i izričito spomenuli SF klasike u kojima roboti ubijaju živa bića, ujedno se čudeći kako ljudi iz ovih kompanija nisu izvukli pouke iz njih.

Kada je u pitanju ovaj robopas ubica, kompanija je saopštila da je to budućnost koja se mora prihvatiti. Proizvođači su takođe rekli je instalirana puška precizna do daljine od 1.200 metara.

Izgleda da se neke stvari stvari ipak ne mogu izbeći. 🦾🤖

View this post on Instagram

A post shared by 𝗦.𝗪.𝗢.𝗥.𝗗. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹, 𝗜𝗻𝗰. (@swordinternational)

IZVOR: IG / @swordinternational

View this post on Instagram

A post shared by 𝗦.𝗪.𝗢.𝗥.𝗗. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹, 𝗜𝗻𝗰. (@swordinternational)

IZVOR: IG / @swordinternational

Autor: redportal.rs

#SF

#naučna fantastika

#robo-pas

#snajperista