Procenjuje se da je kašnjenje koštalo kompanije milione dolara

FBI je imao digitalne ključeve koji bi otključali poslovne podatke napadnute ransomware, prema izveštaju The Washington Post od utorka, ali je zadržao te ključeve tri nedelje u neuspešnoj nameri da napadne hakere. Agencija je ključeve za šifrovanje dobila nakon što je pristupila serverima ruske kriminalne grupe REvil nakon junskog napada grupe na kompaniju za preradu mesa JBS.

Grupa je zatim napala IT kompaniju sa sedištem u Majamiju Kaseya, koja je rekla da je 54 njenih klijenata direktno zaraženo, ali je takođe procenila da je napadima zaraženo između 800 i 1.500 preduzeća koristeći softver Kaseya. Mnoga preduzeća su bila primorana da reše problem po značajne troškove. FBI je navodno 21. jula daoKaseya ključ za dešifrovanje, ali je portparol Kaseya rekao za Post da kompanija ne zna koliko je od 54 klijenta u stanju da koristi ključ.

Rumunska firma za kibernetičku bezbednost Bitdefender objavila je u četvrtak ključ za dešifrovanje za koji kaže da može otključati računare na koje utiče bilo koje šifrovanje otkupiteljskog softvera REvil postavljeno pre 13. jula, mada ne i na one na koje utiču kasnije verzije zlonamernog softvera. Još nije imenovala agenciju za sprovođenje zakona sa kojom je sarađivala kako bi pribavila i pustila ključ.

Kako je primećeno, od ponovnog pojavljivanja REvila ovog meseca, osam novih žrtava je pogođeno napadima grupe, uključujući i službu pravne pomoći za siromašne.

Autor: Redportal.rs

#Bitdiffender

#Fbi

#REvil

#Ransomware

#hakeri

#ruski hakeri