Šareni preduzetnik pomogao je uvođenju generacije u svet kućnih računara.

Clive Sinclair, kućna računarska legenda koja je bila pionir džepnog kalkulatora i stvorila ikonski računar ZX Spectrum, umrla je u 81. godini.

Sinclair je preminuo u četvrtak kod kuće u Londonu. Uprkos tome što je više od decenije bolovao od raka, do kraja se i dalje petljao s izumima, rekla je za BBC njegova ćerka Belinda Sinclair.

Rođen 1940. u porodici brodograditelja, Sinclair je bio preduzetnik i živopisna figura poznata po hitovima poput ZX Spectruma i povremenim nedostacima, ali fascinantnim promašajima, poput preterano delikatnog ručnog sata Black Watch i zloglasnog električnog pogona Sinclair C5 na baterije trike.

Foto: Twitter.com

Početkom 1970 razvio je pristupačni džepni kalkulator Sinclair Cambridge, prenosivi elektronski uređaj koji se mogao kupiti kao komplet ili potpuno sastaviti. Počevši sa ZX80 1980. godine, on je objavio seriju kućnih računara koji su bili znatno pristupačniji od konkurenata, pomažući uvođenje računara u domove. U doba Amstrada i Commodore 64, Spectrum je prodao stotine hiljada uređaja. Model u boji ZXSpectrum 48K inspirisao je generaciju da postavi temelje britanske industrije igara sa naslovima poput Jet Set Villi, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg i Saboteur.

Tehnološki sveti i ljubitelji računarstva, uključujući Elona Muska, Briana Coka i Edgara Vrighta, odali su počast ovoj uticajnoj i omiljenoj ličnosti.

Autor: Redporal.rs

#Clive Sinclair

#PC

#ZX Spectrum

#legenda