Istražviaču su demonstrirali tehnologiju - termohromno mastilo sa tečnim kristalima i vertikalno složene višeslojne grejače sa nanožicama od srebra - koristeći robota sa senzorima za otkrivanje boje

Južnokorejski istraživači kažu da su razvili veštački materijal sličan koži, inspirisan prirodnom biologijom, koji može brzo da prilagodi svoje nijanse poput kameleona svom okruženju.

Tim, predvođen  Ko Seung-hvanom, profesorom mašinstva na Nacionalnom univerzitetu u Seulu, stvorio je "kožu" sa posebnim mastilom koje menja boju na osnovu temperature i kontroliše ga sitni, fleksibilni grejači.

IZVOR: YT/Reuters

- Ako nosite šumske maskirne uniforme u pustinji, lako ćete biti izloženi. Aktivno menjanje boja i uzoraka u skladu sa okruženjem ključno je za kamuflažnu tehnologiju koju smo stvorili - rekao je Ko za Rojters.

Ko i tim demonstrirali su tehnologiju - termohromno mastilo sa tečnim kristalima i vertikalno složene višeslojne grejače sa nanožicama od srebra - koristeći robota sa senzorima za otkrivanje boje. Koje god boje senzori "videli" oko sebe, koža je pokušala da imitira. U videu je robot puzao po crvenim, plavim i zelenim podovima, trenutno menjajući boju kako bi odgovarao pozadini.

- Podaci o boji koje detektuju senzori se prenose u mikroprocesor, a zatim u grejače sa nanožicama od srebra. Jednom kada grejači dostignu određenu temperaturu, termohromni tečni kristalni sloj menja svoju boju - rekao je Ko.

Ukupna debljina fleksibilne, višeslojne veštačke kože manja je od sto mikrometara - tanja je od ljudske kose. Dodavanjem dodatnih srebrnih nanožica u jednostavnim oblicima, poput tačaka, linija ili kvadrata, koža može stvoriti složene uzorke.

- Fleksibilna koža može se razviti kao nosivi uređaj i koristiti za modu, vojne maskirne uniforme, spoljašnjost automobila i zgrada u estetske svrhe i za buduću tehnologiju izlaganja - rekao je Ko. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications u avgustu.

Autor: redportal.rs

#Kameleon

#boja

#robot