Na kraju može biti samo jedan!

Jedan od razloga zašto je potrebno 200 miliona spermatozoida da oplodi jajnu ćeliju je to što kada spermatozoidi stignu u matericu suočavaju se sa bombardovanjem ženskog imunološkog sistema. 😥 Potrebni su mnogi da bi samo neki preživeli. S druge strane, od uništavanja tolikog broja spermatozoida može biti koristi.

Leukocitna reakcija nije dobro proučena. Međutim, ono što znamo jeste da se nakon prelaska grlića materice milioni spermatozoida koji stignu u maternicu suoče s nizom makrofaga i neutrofila.

Ovaj napad urođenog imunološkog sistema ubija većinu spermatozoida, zapravo ubije stotine miliona spermatozoida. Ali odbrambeni odgovor može biti koristan u prevenciji polispermije, kada jajnu ćeliju oplodi više od jedne sperme, pa se usled toga plod ne može razviti.

Budući da su spermatozoidi obloženi glikanima bogatim sijalinskom kiselinom, a urođeni imunološki sistem žene koristi sijalinsku kiselinu za razlikovanje ljudskih ćelija od napadača. Međutim, neutrofili koje su naučnici testirali ne vide veliku razliku između sperme sa i bez sijalinske kiseline.

Na kraju samo jedan spermatozoid stigne da oplodi jajnu ćeliju. 

Finski naučnici su otkrili da sperma bolje prolazi ako potiče od genetski bolje usklađenog partnera - onog s različitim takozvanim genima imunog gena "humanog leukocita".

Istraživanja su pokazala da parovi koji u prvom redu traže imunološki kompatibilne partnere imaju najbolju šansu kad žele ostaviti potomstvo.

IZVOR: YT / BBC

Autor: redportal.rs

#muškarci

#sex

#spermatozoidi

#žene