Ispostavilo se da u ovom procesu uče i mašine, i to dosta dobro

Vojni piloti u Kini već neko vreme imaju vežbanja simulacija borbe, tzv. dogfight, u kojima se bore protiv kompjutera koji imaju taj famozni dar veštačke inteligencije (dalje u tekstu "VI"). Ovaj proces je pokazao, međutim, da piloti nisu bili jedini koji su postajali sve bolje, budući da ih je program brzo sustigao, pa sve češće beleži pobede u ovakvim simulacijama, piše kineski Global Times.

Fang Guoju, jedan od pilota Vazdušnih snaga narodne oslobodilačke vojske koji se borio protiv ovakvog sistema, rekao je da je poslednji put prilikom ove simulacije bio oboren od strane ovog VI programa, iako ga je na počecima izuzetno lako pobeđivao. Njegova reč, međutim, ima dodatnu težinu budući da se radi o vođi jednog od timova vazdušne brigade, ali i priznatom asu.

- Na samom početku je bilo relativno lako pobediti VI program, međutim, iz runde u rundu, primetio sam da on uči od moje taktike kojom sam ga pobeđivao. Posle jedne od borbi u kojoj sam ga opet pobedio, uglavnom zahvaljujući veštom letu, u sledećoj borbi program je upotrebio tu istu taktiku, i pobedio me - rekao je Fang, dodavši da se program pokazao kao 'digitalna verzija pilot aZlatnog šlem', odnosno letača koji je u stanju da prevaziđe ostale pilote u učenju, prilagođavanju situaciji, učenju iz prošlosti i istraživanju.

Donekle, stvar je i očekivana, budući da VI kada se napravi kako treba, upravo to treba da bude u stanju. Zato Fang s razlogom ističe da "treba biti svestan toga da će bilo koji potez koji upotrebite uspešno protiv ovog programa biti u njegovim rukama sutra".

Komandant brigade Du Đijangfeng rekao je za novine, koje izdaje Narodna oslobodilačka vojska (NOV), da su borbe sa VI programom sve češći deo treninga pilota.

- Ovo sredstvo se pokazalo kao efikasno za oštrenje našeg mača (kineska fraza za poboljšavanje veštine, prim. ur.). Program pravi vešte taktičke odluke, ali i tera pilote da budu kreativni u rešavanju zadataka - rekao je on.

Kina dobar deo resursa ulaže u stvaranje snažne vojske koja bi bila u stanju da vodi i dobija ratove, a predviđeno je da će vojsku moći da dovede do te razine do polovine ovog stoleća. To je jedan od razloga što je proizvela i svoju nevidljivu letelicu J-20 koja je nedavno zadivila mnoge stručnjake, ali i što veliki deo sredstava troši na obuku pilota.

Teoretski, to bi bila dobitna kombinacija jer bi generacije pilota u budućnosti mogle da se obučavaju tako da bi dobili znanje kao da imaju milione milion sati leta bez previše realnih sati provedenih u vazduhu. Međutim, ostaje jedna stvar koju nijedna tehnologija nije mogla da promeni do današnjeg dana. Naime, koliko je VI program ili bilo koji drugi vid treninga dobar, nikad se ne može znati sa potpunom sigurnošću kakvog su oni kvaliteta dok - ne dođe do prave borbe. 🤔

IZVOR: YT / US Military News

Autor: redportal.rs

#Avijacija

#VI

#borbeni avioni

#kina

#kineski avioni

#veštačka inteligencija

#vojska