Litijum neki opisuju kao naftu 21. veka

Nemačko - australijanska firma Vulcan Energy planira da rudari retki mineral litijum, koji će biti dovoljan za 400 miliona električnih automobila. Rudnik bi trebalo da se nalazi u gornjem delu toka doline Rajne nekoliko kilometara pod zemljom.

Litijum, nazvan belim zlatom automobilske industrije, jedan je od ključnih strateški retkih minerala kome je značaj drastično skočio sa porastom proizvodnje električnih automobila. Koristi se za proizvodnju baterije. Ipak, nije lako da se utvrdi koliko litijuma tačno ima u svetu, po procenama Kina, Australija, Argentina i Čile imaju najviše litijuma, dok Kina ima više nego ostale tri zajedno.

Horst Krojter iz Vulcan Energy kompanije je rekao za Rojters da žele da počnu sa 5 geotermalnih elektrana kroz koje bi izvlačili litijum, generatori bi uzimali energiju iz tople vode koja je bogata ovim materijalom duboko u zemlji, time bi se generisala i struja i nakon toga bi se hemijski odvajao litijum iz vode dok bi se ostatak vraćao u zemlju.

Kompanija želi da investira 1.7 milijardi evra u ovaj projekat, za koji trenutno ima 75 miliona evra. Plan je da se do 2024. izvuče 15000 tona litijum hidroksida i 40.000 tona do 2025.

Evropska komisija očekuje da se potražnja za ovim resursom poveća za oko 60 puta do 2050. godine. Nemačka je na primer uvezla oko 5400 tona litijuma prošle godine.

Autor: redportal.rs

#Električni automobili

#Litijum

#Nemačka

#rudnici