Predstave, teoretski, neograničene veličine 😎

Misterija svetlosti je osnova naučne fantastike, od fotonskih torpeda preko svetlosnih sablji, pa sve do holograma. Ova poslednja reč tehnologije donosi nam predstavu svega prethodno navedenog u stvarnost, sposobnost da iz ničega stvorimo predstave pred nama.

Kako je objavljeno u naučnom žurnalu Scientific Reports, tim koristi tzv. displej optičke zamke. Čestica je zarobljena u vazduhu i pomerena u konturu određenog oblika. Kako čestica lebdi, putanja je osvetljena vidljivim snopom laserske svetlosti, formirajući sliku. Slika mora biti "nacrtana" po 10 puta u sekundi da bi se odražala u celini i da bi je ljudsko oko percipiralo na taj način. Za sada, predstave su majušne. Ali to ne znači ništa, jer su i same predstave fantastične čak i tako male.

Kako navodi koautor studije i eksperimenta, Den Smalej sa Univerziteta Brigham Young:

Većina 3D displeja zahtevaju od vas da direktno gledate u ekran, ali naša tehnologija dozvoljava nam da kreiramo slike koje plutaju u vazduhu - i one su fizičke, tj. tu su zaista i nisu fatamorgana. Ova tehnologija nam dozvoljava da stvorimo živopisan i animirani sadržaj koji se kreće, puzi, skače ili eksplodira iz svakodnevnih fizičkih objekata.

IZVOR: YT / Brigham Young University

Tim je stvorio minijaturne vizualizacije Jode i Dart Vejdera, sa zelenim i crvenim svetlosnim sabljama. Bitka koja se možda nije odigrala u filmovima, ali jasno pokazuje sav potencijal nove tehnologije.

Pored njih stvorene su i minijature svemirskog broda Enterprajz i klingonske Bird of Prey iz Star Trek serijala, kako razmenjuju vatru, sa hologramima koji ne samo da prate putanju oružja već i iscrtavaju male eksplozije! 😍 Kako objašnjava Smalej:

Ono što vidite u scenama je stvarno, ne postoji ništa kompjuterski generisano kod njih. To je dijametralno suprotno od filmova, gde npr. svetlosne sablje ili fotonska torpeda zapravo nikada nisu ni postojala fizički u prostoru. Kod nas je sve stvarno, ako ustanete i krećete se oko slike, ona je tu i postoji jasno u prostoru.
Takođe mi imamo sposobnost da se igramo sa tzv. motion parallax podešavanjima, što znači da možemo daleko dalje da idemo od limita običnog displeja. Možemo da napravimo predmete daleko većim nego što jesu, i da učinimo displej daleko dubljim i teoretski da ga proširimo do neograničenih veličina.

Autor: redportal.rs

#Hologrami

#Neograničeni displej

#Star Trek

#budućnost

#scifi

#star wars

#tehnologija