Space Launch System upalio svoje motore ⚡⚡⚡

Nakon neuspeha prvi put, drugi put je bila sreća na strani NASA i njene masivne rakete. Centralni stadijum razvoja Space Launch System (SLS), rakete koju NASA razvija da bi vratila astronaute na Mesec, Mars i druge udaljene destinacije, uspešno je izveden i raketa je upalila svoje motore.

Dim i vatra su pokuljali iz četiri RS-25 motora koji pokreću SLS centralni buster. Titanski zvuk prolamao se miljama unaokolo dok je raketa bila prikačena na vrh test-rampe u Stennis Space Center. Paljenje se dogodilo tačno u 4 sata i 37 minuta (po Griniču), kada je 700.000 galona (2,6 miliona litara) goriva počelo da teče kroz motore.

Test poznat pod imenom Vrela vatra trajao je ukupno 500 sekundi, više nego što je planirano i zahtevano da bi se motori obeležili kao spremni za lansirnu rampu. Prošlonedeljni test je ponavljanje onog od 16. januara, kada su se motori ugasili nakon samo jednog minuta rada.

Problemi koji su nastali u januaru su posledica kvara u hidraulici, koja je povezana sa jednim od motora. Pritisak je porastao van dozvoljenog, što je aktiviralo automatsko gašenje motora. NASA je sakupila sve podatke sa prvog testa i odlučila da mora da se nastavi sa istim testiranjem jer je ovo centralna faza celog plana. Tačnije, poslednji korak pre slanja rakete u Kenedy Space Centar i odatle u svemir.

Ovo je ogroman korak za NASA misiju Artemida, program lunarne misije sa posadom koja će sleteti na površinu Meseca (kako je planirano, već 2024. godine). Nakon toga će se uspostaviti stalna baza i ljudsko prisustvo oko našeg jedinog satelita do kraja ove decenije. 👩‍🚀

VELIKA I NOVA RAKETA NASA

SLS je centralni deo misije Artemis. Prvi let programa pod imenom Artemis 1, koristiće SLS raketu da pošalje NASA Orion svemirski brod na put oko Meseca. 🌚🌛

Let Artemis 1 je trenutno planiran da bude do kraja ove godine, ali i dalje nije sigurno da li će se ostvariti. Finalna odluka se očekuje upravo nakon analize podataka dobijenih sa ovog testa. Minimum koji je raketa morala da ispuni bilo je 250 sekundi neprekinutog i savršenog rada.

TEST VRELE VATRE

Svi sistemi i svi zaposleni bili su spremni prošle nedelje u četvrtak. Čekao se samo znak za odbrojavanje. Raketa je bila napunjena ultrahladnim kriogenim gorivom, a motori su čekali da se u grotlo mašine sjure litre tečnosti.

Odbrojavanje je počelo, i oko 4 sata i 37 minuta celom dolinom protutnjao je potres i zvuk rakete, koja oživljava kroz svoje vatreno krštenje.

Tzv. test Vrele vatre (Hot fire) je osmišljen da maksimalno optereti raketu, da bi se odmah otkrile sve strukturalne slabosti.

Nada je bila da će motori uspeti da izdrže više od 67 sekundi. Međutim, motori su urlali do kraja - svih 500 sekundi goriva su jednostavno pojeli. 💪💪💪

Autor: redportal.rs

#Mesec

#SLS

#Test

#mars

#nasa

#raketa

#svemir