Korišćenje telefona i kompjutera se enormno uvećala od početka pandemije

Pandemija koronavirusa je uzrokovala probleme za sve životne rutine na svakom kontinentu. Finansijske teškoće, visoka nezaposlenost, pritisak na zdravstvo i izolacija su samo neke od poteškoća sa kojima se društvo suočava. Međutim, jedan manje pominjani problem uzrokovan pandemijom se manje pominje, a to je lučenje dopamina kod mladih u trenutku kada stupe u kontakt sa ekranom. To je problem koji uviđa sve više roditelja.

Euronews je preneo izjavu jedne italijanske tinejdžerke i pojedinih stručnjaka iz ove oblasti

Benedeta Melegari je jedna od 1,6 milijardi studenata u svetu čije su studije ugrožene zbog pandemije. Ona navodi da je najveći broj predavanja održan onlajn i da se to i sada dešava. Kaže još da je od početka pandemije u proseku trošila oko 8 sati dnevno ispred kompjutera. Tvrdi da sada ne može da živi bez telefona ili kompjutera.

Benedeta navodi da je vreme koje provodi za svojim telefonom enormno uvećano od početka pandemija. Provodi sate na društvenim mrežama, a da to ne primeti. Ovaj efekat opisuje kao da je čini manje spremnom da uradi neke stvari.

Njena majka Serena navodi da je uvećano vreme ispred ekrana jedan od glavnih razloga što deca imaju manju interakciju sa porodicom. Zabrinuta je takođe zbog toga što misli da mnogo provedenog vremena ispred ekrana vodi ka zavinosti.

Jedan od italijanskih psiholog navodi da je od početka pandemije dupliran broj dece kojoj je potrebna pomoć posle karantina. U poslednja 3 meseca imala je 10 dece koja imaju problem sajber zavisnosti.

Drugi italijanski psiholog iz Đenove navodi da su novi pacijenti uglavnom muška deca koja imaju između 13 i 20 godina. Međutim, navodi se da su deca imala nezdrav odnos i mnogo vremena provodila za ekranima i pre pandemije.

Autor: redportal.rs

#Kompjuter

#telefon

#zavisnost