Akcenat: Prosto, jednostavno i brzo

Podeljene su prve kopije pre samog puštanja novog PC operativnog sistema Windows 10x. Iako dizajniran na umu da služi kao operativni sistem (OS) za preklapajuće (laptop) i aparate sa 2 ekrana, reprogramiran je za klasične PC konfiguracije. Tačnije, ceo produkt je dizajniran da cilja tržište low-cost konfiguracija i da se takmiči direktno sa Guglovim Chromebook.

Kompletno su redizajnirani svima poznati Start meni i Action centar. Nema više dugačkih ikonica, System tray se nalazi sada u tzv. Action center (tamo gde se nalaze kontrole za jačinu zvuka, bluetooth, audio, Wi-Fi itd.).

Svi uređaju koji budu koristili Windows 10x će se automatski povezivati na Majkrosoftov OneDrive, gde će se čuvati sve kopije dokumenata korisnika, muzike i fotografije. Svi fajlovi će biti sinkovani (povezani). Oni koji nemaju OneDrive neće moći da koriste OS i biće potrebno na otvore nalog.

Start meni neće više imati šematski prikaz, kao sada, sa velikim ikonama sa desne strane. Samo će, u skladu sa filozofijom jednostavnosti, biti prikazana prosta lista aplikacija i skoro korišćenih dokumenata. Interfejs je generalno maksimalno uprošćen i sortiran, na primer, sve notifikacije su sada prebačene u Action centar.

Opcija pretrage koja je ugrađena u Start meni je, prema prvim testovima, dosta brža od prethodne varijante.

Windows 10x se ne može kupiti odvojeno. Dolaziće već instaliran na novim PC konfiguracijama koje su posebno sklapane za ovaj OS. Očekuje se da će cena ovih kompjutera biti veoma niska, kao i da će biti korišćeni u korporativne i edukativne svrhe.

Prvi modeli će stići od kompanija Dell i Lenovo početkom proleća ove godine.

Autor: Peter Grad / redportal.rs

#Kompjuteri

#Mikrosoft

#PC

#Software

#Windows