Tragedija izazvala ogorčenje javnosti, traže se odgovorni

U avionu blokiranom snegom i ledom na aerodromu u belgijskom gradu Liježu, tri medveda lenjivca (medved usnaš) uginula su od hladnoće 21. januara, objavili su danas belgijski mediji.

Tragedija je izazvala ogorčenost javnosti, a ministarka za životnu sredinu regiona Valonija, Selin Telije, izjavila je da razmišlja o sankcijama ako se utvrde greške odgovornih lica.

- Neophodno je razjasniti okolnosti, a ako se moraju preduzeti sankcije, biće preduzete - izjavila ja ministarka.

Dnevni list Sudinfo objavio je danas vest o smrt tri medveda lenjivca, u avionu katarske kompanije koji je prevozio devet životinja i bio blokiran snegom i ledom na aerodromu u Liježu. Tri medveda od devet koji su bili u avionu, uginula su od hladnoće.

Avion je sleteo u Lijež na putu između Perua i Katara i nije mogao da istovari životinje prethodnog vikenda, između subote ujutro i nedelje popodne.

Vrsta medveda lenjivca, poznata kao lipus, klasifikovana je kao ranjiva.

Broj medveda lenjivaca u svetu se procenjuje na oko 7.000 do 10.000 jedinki, ali ova brojka je u stalnom padu zbog smanjenja šuma, tako da je ova vrsta medveda stavljena na crvenu listu ranjivih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Lenjivci su dugački od 1,40 do 1,90 m i teže od 55 do 140 kg. Oni žive u šumskim predelima indijskog potkontinenta, na Himalajima i u Šri Lanki.

Prošlog oktobra, valonska vlada usvojila je nacrt uredbe o zaštiti životinja tokom transporta, u skladu sa evropskom regulativom i valonskim Kodeksom o dobrobiti životinja.

Autor: Tanjug

#Belgija

#Lijež

#tri medveda

#umrla od hladnoće