Pomešate malo ovo, malo ono i kabum 😂

Da li ste se ikada zapitali ko je napravio omiljeni rekvizit za Novu godinu tj petarde? 😅 Možete da pogađate tri puta. 😂 Kinezi, naravno.

Priča se da je prvu petardu napravio neki kuvar, jako davno. Pošto su u to vreme posude za kuvanje bile retke i skupe, ljudi su koristili razne biljke za odlaganje određenih supstanci, npr. šuplju stabljiku bambusa. Nekim slučajem kuvar je pomešao sumpor, ćumur i so, i kabum - stvorena je prva petarda.

Veoma brzo su počele masovno da se koriste za vreme raznih svečanosti. Osnovna svrha im je bila da oteraju zle duhove, koji se inače jako boje buke, pa su se zato koristile u Kini na početku Nove godine, prilikom krunisanja, venčanja, rođenja. Marko Polo doneo je petarde u Evropu, tako da je Italija bila prva evropska zemlja, koja je počela masovnije da ih proizvodi. Međutim, Italijani su odmah shvatili da taj izum može da se koristi i u vojne svrhe i počeli da prave prve male bombe koje su se koristile za nasilno otvaranje vrata, kapija itd.

Koliko god da su zanimljive, petarde imaju i neke mane. Decu često zna da ponese uzbuđenje, pa ne obraćaju pažnju što često dovodi do toga da se povrede. Životinjama petarde ozbiljno smetaju. Preko 5.000 mačića i kučića godišnje ugine zbog petardi. Recimo, u Italiji, u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je bacanje petardi za vreme Nove godine, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 evra.

Ova tema našla se i na Tviteru kada je tviteraš @uknowiamlit napisao da ne vidi svrhu postojanja petardi:

IZVOR: TW / @uknowiamlit

IZVOR: TW / @danica_je

IZVOR: TW / @oprcgr

IZVOR: TW / @andrijapajic

IZVOR: TW / @samonapredbebo

Koje je vaše mišljenje o petardama? 🧐

Autor: amarilisonline.com / redportal.rs