Vožnja je dokumentovana sa 19 kamera postavljenih na dronove i helikoptere, na sam voz i duž pruge.

Da bi proslavila 175. godišnjicu prve pruge u Švajcarskoj, železnička kompanija je napravila najduži putnički voz ikada, dug 1,2 milje.

Švajcarske planinske železnice su poznate po inovacijama na ovom polju inženjeringa. A to važi dvostruko za Rhaetische Bahn železnice. Ne samo da je sam alpski teren izazov, sa oštrim skretanjima i stalnim promenama nagiba, već je i sama pruga znatno uža, samo jedan metar, u poređenju sa standardnim 1.435 metara. Da bi 25 električnih vozova Capricorn (ukupno 100 putničkih vagona) uspešno završilo svoje putovanje na Uneskovoj liniji Albula svetske baštine od Preda do Alvaneua u istočnoj Švajcarskoj, sve je moralo biti savršeno.

- Moramo da budemo 100% sinhronizovani, svake sekunde. Svako mora da drži svoju brzinu i druge sisteme pod kontrolom u svakom trenutku. Svi znamo veoma dobro liniju Albula, svaku promenu nagiba, svaki nagib. Podrazumeva se da prolazimo kroz proces iznova i iznova - rekao je glavni vozač Andreas Kramer za CNN.

Foto: Facebook.com/Embassy of Switzerland to Sri Lanka and the Maldives

Desetine mašinovođa i tehničara su učestvovali u ovom istorijskom putovanju.

Na dugim spuštanjima tokom putovanja od 25 kilometara, brzina voza je morala da se kontroliše regenerativnim kočenjem, koje je vraćalo struju u nadzemne vodove od 11.000 volti. Samo je to predstavljalo svoje izazove, jer su stručnjaci strahovali da bi 25 vozova na istoj železničkoj deonici, ako bi se lomili u isto vreme, preopteretili i vozove i lokalno napajanje. Da bi se to sprečilo, maksimalna brzina voza je ograničena na 35 km/h, a sistem je morao biti modifikovan kako bi se sprečilo da vozovi vraćaju energiju u mrežu.

Uvedene su dodatne bezbednosne mere kako bi se osiguralo da 3.000 srećnih vlasnika karata u vozu koji je postavio rekord budu bezbedni, a 29. oktobra, najduži voz na svetu (dužine 1.906 metara) krenuo je na istorijsko putovanje kroz Alpe. Vožnja je dokumentovana sa 19 kamera postavljenih na dronove i helikoptere, na sam voz i duž pruge.

Svetski rekord za najduži voz bilo koje vrste na svetu postavio je 2001. australijski teretni voz dužine 7,24 kilometra.

IZVOR: YT / SWI swissinfo.ch - English

Autor: redportal.rs

#najduzi putnicki voz

#putnicki voz

#svet

#voz