Fenomen koji lako može prerasti u opsesivnu preokupaciju fizičkim izgledom

Popularna blogerka, TV voditeljka i instagramerka Dunja Jovanić (33) objavila je video na Instagramu i uputila snažnu poruku korisnicama društvenih mreža!

Dunja ističe da je pojedinim danima vrlo zadovoljna svojim izgledom, dok drugim danima sebi izgleda zdepasto, da ima loše lice, bubuljice, da je kosa ne sluša... Međutim, trudi se da u tim momentima ne živi u izmenjenoj realnosti.

Na društvenim mrežama danas moguće je da promenite svoj lični opis u samo tri koraka. Da smanjite nos, povećate usta, izdužite noge i da za ta tri koraka više uopšte ne ličite na sebe. Međutim, to može dovesti do poremećaja koji se zove snapchat dismorfija.

Snapchat dismorfija jeste objektivna nesposobnost sagledavanja sopstvenog fizičkog izgleda, što dovodi do toga da se slike u ogledalu i na društvenim mrežama ne podudaraju, a što dalje vremenom dovodi do frustracija, ali i opsesivne preokupacije fizičkim izgledom i nedostacima koji se vide u ogledalu.

U pitanju je stanje poznato kao telesni dismorfni poremećaj, od kojeg pati 2,4% populacije, a brojka raste iz dana u dan.

Na kraju videa, Dunja je uputila važan apel:

Zato te molim - nemoj da koristiš filtere! Ovo sam ja, sa svim vrlinama, manama i svime onim što je iza mene. Ali kada se pogledam u ogledalo ili u ovaj telefon, ja vidim sebe.
View this post on Instagram

A post shared by Dunja Jovanic (@imfashionbabe)

IZVOR: IG / @imfashionbabe

Autor: redportal.rs

#Društvene mreže

#IG filter

#Instagram

#dunja jovanić

#filter

#filteri