Ispostavilo se da ukusi kad su omiljeni mirisi u pitanju - nisu kulturno uslovljeni, kako se do sada verovalo

Novo istraživanje, koje su zajednički sproveli Institut Karolinska iz Švedske i stručnjaci sa Univerziteta Oksford, dalo je odgovor na pitanje koje se možda ne smatra za toliko bitno, ali koje ste sigurno nekad sebi postavili - koji miris je najprijatniji na svetu? 👃

No, pre no što vam to otkrijemo, prvo ćemo reći šta je ovo istraživanje pokazalo osim toga koji je miris univerzalno najprijatniji za ljudska bića. Naime, do ove studije se smatralo da je utisak o tome koji će miris biti najprijatniji kulturno uslovljen, tako da bi recimo, osoba iz južne Afrike smatrala da je najprijatniji jedan miris, a osoba iz Skandinavije da je neki drugi.

Ispostavilo se, međutim, da se radi samo o mitu, budući da je sprovedeno šire istraživanje sa osobama iz različitih kultirnih sredina. I, oni su se svi složili oko toga koji im je miris najprijatniji, u istim procentima, bez obzira iz koje sredine su došli.

Dakle, ispostavilo se da je najprijatniji miris koji svi ljudi univerzalno smatraju za najprijatniji - miris vanile. 🍦

Foto: Shutterstock/Africa Studio

Nalazi su pre neki dan objavljeni u naučnom časoposu Current Biology, a doktor Artin Aršamijan je za časopis Metro rekao da se sad sa sigurnošću može reći da prijatnost mirisa ne zavisi od kulturnog nasleđa ili prethodnih iskustava.

- Svi ljudi na svetu, bez obzira odakle su, odnosno da li žive u urbanim ili ruralnim sredinama, slično ocenjuju različite tipove mirisa. Istina, kada su u pitanju slični mirisi postoje lične preferencije, ali one su isključivo lične, i nisu uslovljene kulturom, poreklom ili načinom života - rekao je on za časopis Metro.

On je i potvrdio da je ovime odbačeno tradicionalno shvatanje kad su ovakvi tipovi ukusa u pitanju. Zapravo, istraživanje je pokazalo da kulturni okvir utiče svega do 6% na pitanje ukusa kada je miris u pitanju.

Vanila je inače jedina biljka iz porodice orhideja koja ima plodove u vidu voćki, međutim, začin koji mi znamo pod tim imenom se ne dobija od plodova, već semenki iz cveta ove biljke. Najteži posao uzgajivača ove biljke je na dan cvetanja, jer posao branja semenki iz tog cveta moraju da rade istovremeno i pažljivo i brzo, iz prostog razloga jer da život ovog cveta traje svega 24 sata. Nakon branja semenke se suše do 6 meseci, a zatim melju na sličan način kao kafa, da bi se dobio začin koji nam je najprepoznatljiviji kao ukus u sladoledu, ali ga često koristimo i u druge svrhe, naprimer kao dodatak ishrani, a često i u pudinzima, parfemima ili osveživačima prostorija.

Foto: recipes.timesofindia.com/NZ

Ipak, treba znati da je začin vanile najskuplji na svetu, budući da joj je cena 2 dolara za 10 grama, odnosno oko 70 dolara po kilogramu, tako da se napor uzgoja ove biljke - i te kako isplati.

Autor: redportal.rs

#Univerzitet Oksford

#institut karolinska

#istraživanje

#najprijatniji miris

#studija

#vanila