Novak proslavlja slavu u krugu porodice

Aranđelovdan ove godine slavi se u toku trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha Irineja. Kako je i dalje aktuelna situacija pandemije koronavirusa, mnogi će je obeležiti samo u svojim domovima uz sveću, kolač i žito kako običaji i nalažu.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

IZVOR: IG / @djokernole

- Srećna Slava svima koji danas slave Sv. Arhangela Mihajla. Neka bude naš zaštitnik čuva i vodi kroz život u svetlosti, ljubavi i miru - napisao je Novak na društvenim mrežama ispod fotografije na kojoj se nalaze slavski kolač, sveća, žito i vino, odnosno sve ono što reprezentuje krsnu slavu.

Slavski kolač zapravo simboliše Hrista, koji je hleb života, a vino kojim se kolač preliva prilikom osveštavanja označava Hristovu krv, koja je tekla iz njegovih rana. Odmah nakon osveštavanja, ukućani uzimaju po komadić kolača, a zatim ga seku i služe drugim gostima uz ručak.

Novak je 2017. godine bio na liturgiji povodom krsne slave u Sabornoj crkvi, kada je službu držao upravo Irinej. Svoju veliku žalost povodom upokojenja patrijarha izrazio je juče. - Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru. Moje saučešće njegovoj prodici i svim vernicima. Imali smo nekoliko susreta, imao sam čast da od njega primim Odren Svetog Save - rekao je Đoković srpskim novinarima na video-konferenciji.

pročitajte još

KO su BILI arhanđeli?

Autor: redportal.rs

#Novak Đoković

#Sveti Arhangel Mihailo

#krsna slava