Iguana može da ima i 10 kilograma, pa nije baš prijatno ako vam padne na glavu

Ovih dana je hladan talas zapljusnuo Floridu. To samo po sebi ne bi bilo neko veliko iznenađenje (jer je zima, jel'te 🤪) da se ne radi o području koje ipak pripada suptropskoj klimi. To znači da je dobar deo životinjskog sveta nenaviknut na niže temperature, a to se na ovom američkom poluostrvu najizrazitije vidi po - iguanama.

Zapravo, ove simpatične životinje često u ovom periodu godine osete hladni talas sa Atlantika, koji ih kao po komandi - omami, tako da dolazi do neobične pojave, da bukvalno padaju sa drveća na zemlju ili pločnik. Budući da iguana ima dosta i u gradovima (skoro da su nešto kao što su za nas golubovi), zbog toga se često dešava da padaju i na prolaznike, što, verovali ili ne, dovodi i do povreda, ako izuzmemo stanje šoka koje je neminovno. (Ako mislite da nema razloga za to, samo zamislite sliku kako bi izgledalo da odjednom ispred sebe vidite da gomila golubova pada na zemlju po parkovima, nije naročito prijatna slika, zar ne?)

Ako tome dodamo podatak da odrasla iguana može da bude teška i 10 kilograma, stvari ne izgledaju nimalo naivno za pešake, složićete se? 🤔

Zbog toga i meteorološke službe u ovom regionu imaju i posebno spremna upozorenja za žitelje da paze na padajuće iguane, ukoliko temperatura padne ispod određenog podeoka, što je obično ispod 5 stepeni celzijusa, odnosno otprilike 40 farenhajta.

IZVOR: TW / @VivianGonzalez7

- Iguane će se danas u određenim područjima južnih delova Floride kretati usporeno ili čak padati sa drveća. Ne brinite se, one ne umiru, samo im nemojte prilaziti. Čim se temperatura vrati u normalu, one će se oporaviti - napisala je voditeljka televizije WSVN 7 News Vivijen Gonzales na svom Tviter profilu.

Da podsetimo, isti fenomen se desio i prošle godine otprilike u ovo vreme, tako da preporučujemo svojim čitaocima koji trenutno borave na Floridi - da se ne brinu previše, ali i da obrate pažnju. 😄

IZVOR: TW / @jamcguire73

Autor: redportal.rs

#Florida

#Padavine

#iguana

#iguane

#meteo izveštaj