Transplantacija kake 😁

Tokom sezone mladica bambusa, panda uspevaju da održe svoju "bure vina" liniju uprkos niskokaloričnoj ishrani, kako?

Tako što potpuno izmene mikrobe u svom stomaku.

Otkriće, objavljeno danas u časopisu Cell Reports, objašnjava kako pande uspevaju ne samo da ostanu male buce - već da se zapravo ugoje još brže kada ima manje hrane! Sasvim je logično očekivati da će takva ishrana rezultirati mršavim pandama, ali zahvaljujući posebnim mikrobiotama u stomaku mogu ne samo da nastave da jedu normalno već i da se ugoje.

To da im se mikrobiom stomaka menja sa godišnjim dobima nije nikakava nova informacija. Ono što je novo jeste to da su naučnici uspeli da povežu pandin "testo look" direktno sa promenama unutar tela. Kako navodi glavni autor Guangpind Huang sa Kineskog instituta za Zoologiju:

Po prvi put smo uspostavili direktnu vezu između pandinih mikobioma u stomaku sa njegovim fenotipom. Znali smo da pande imaju drugačiji set stomačnih mikrobiota tokom sezone rasta mladica bambusa, i poprilično je očigledno da su još veće buce tokom ove sezone.

Da bi stigli do definitivne potvrde, bilo je potrebno sakupiti kaku pande i izvršiti posve jednu čudnu operaciju, transplantaciju kake. Iako veoma čudna po imenu, u praksi je vrlo uobičajena i služi da obnovi crevnu floru zdravim mikrobiomima. Elem, u ovom slučaju kaka pandi je ubačena u miševe, koji su daleko lakši za proučavanje od medveda teških po 100 kilograma. kako objašnjava Huang:

Za ugrožene i ranjive životinje, pravilo je da ne možemo da sprovodimo direktne testove na njima. Naši istraživači su stvorili mišiji model za buduće fekalne transplantacije uz pomoć kojih možemo da proučavamo crevnu floru divljih životinja."

Tim je sakupio, tokom jedne sezone rasta mladica bambusa, uzorke kako i presadio ih u miševe analizirajući kako to utiče na promenu njihovog raspoložena i psihe. Prema njihovim rezultatima, miševi sa kakom pande iz perioda sezone mladica bambusa rasli su brže i bili su debljiji od miševi u kojima je bila obična kaka pande.

Verovatno vam ovo zvuči kao preterivanje, čitav eksperiment da bi se odredilo koliko su pande pufnaste, ali sposobnost povezivanja crevnog mikrobioma sa sposobnošću porsta težine - može imati veliki uticaj na ljudsku medicinu.

Istraživanje glavnog fenotipa i crevne flore kod divljih životinja je tek početak. Identifikacija toga koja je bakterija pozitivna po životinju je beoma važna, jer nam omogučava da jednog dana tretiramo određeni broj bolesti sa probioticima.

Autor: redportal.rs

#Presađivanje kako

#Prežderavanje

#pande

#Žrdanje