Snimak na Tviteru zapanjio svet

Modernizacija neumitno zahvata čovečanstvo, rekli bismo posebno od 90-ih godina prošlog veka. Ko bi rekao da smo samo pre 30 godina koristili samo fiksne telefone i išli u biblioteke ili arhive kad bismo želeli da vidimo šta su novine pisale prošle nedelje?

Bilo kako bilo, pojava modernih tehnologija svakako ima pozitivne, ali po pravilu, i neka neočekivana negativne posledice. U prilog zadnjoj tvrdnji nam dolazi snimak iz Meksika koji trenutno obilazi planetu, a na kom se vidi napad meksičkog kartela Halisko nove generacije (ime je dobio po državi u Meksiku u kojoj deluje, iako je grupa ranije bila poznata kao Los Mata Zetas) na kamp konkurencije u okolini Mikoakana.

Naime, snimak je sačinjen iz drona iz kog se izbacuju bombe na kamp, ali se čini da su ljudi koji su bili meta napada izbegli smrt, budući da su brzo pobegli sa mesta. U drugom snimku iz istog drona vidi se kako je dron pao, tako da se pretpostavlja da ga je neko oborio hicima iz vatrenog oružja.

Lokalni izvori navode da su napadi deo pokušaja kartela da preuzme kontrolu nad gradom Tepalkatepek, dok su napadi izvršeni i na gradove El Behuko i La Romera.

Napadi su se pojačali od utorka, a izveštaju govore da je veći deo dronova oboren od strane naoružanih pripadnika konkurentskog kartela.

Kartel Halisko nove generacije (The Jalisco New Generation Cartel) je osnovan 2009. godine, a u međuvremenu je postao ne samo najmoćniji kartel u Meksiku, već i jedna od najrasprostranjenijih grupa na svetu. Stručnjaci kažu da su pripadnici ovog kartela preuzeli kontrolu nad dobrim delom distribucije narkoticima na globalnom nivou, a američka vlada je čak raspisala poternicu nad vođom kartela Nemezijom El Menčom Ozegverom Servantesom (Nemesio 'El Mencho' Oseguera Cervantes) uz obećanu nagradu od 10 miliona dolara za informaciju koja bi mogla da dovede do njegovog hapšenja.

Poslovi ove grupe su procenjeni na neverovatnih 50 milijardi dolara, a nagli rast moži ne čudi previše, budući da je vođa Haliska ranije bio deo kartela Sinaloa koji je vodio zloglasni El Čapo.

IZVOR: TW / @ConflictsW

Autor: redportal.rs

#Dronovi

#Meksički narko kartel

#bombardovanje