Grupa ribara je 20. novembra sprečila akciju spasavanja migranata koji su pokušali da pređu Lamanš

Grupa ribara-demonstranata u gradiću Hejstings (Engleska) ranije ovog meseca sprečila je brod Kraljevske nacionalne spasilačke institucije (RNLI - Royal National Lifeboat Institution) da isplovi iz luke i pomogne u spasavanju migranata.

Prema izjavama nekoliko svedoka, ova grupa je pre 10 dana uzvikivala uvredljive parole i fizički sprečila brod da isplovi, javljaju svedoci iz ovog grada na jugoistoku Velike Britanije, koji broji nešto manje od 100.000 stanovnika.

Foto: LADBible /NZ

- Ljudi koji su protestovali su uzvikivali poruke mržnje koje si bile prilično uvredljive, verbalno su napali volontere koji rade za RNLI, a zatim su fizički sprečili brod da isplovi - rekla je izvesna Zoi za LBC, koja dodaje da je sve to videla jer se šetala na obali zajedno sa svojim momkom.

Kako je objasnila, radilo se o grupi ribara koji su neposredno po obavljenom poslu, kada su izbacili ulov na obalu, svojim brodovima blokirali spasilački brod da isplovi.

- Govorili su užasne stvari, ali i da 'ih više ne dovoze, jer smo prepuni'. To je bilo prilično uznemirujuće iskustvo, imajući u vidu mržnju koja je izvirala iz njihovih glasova dok su vređali spasioce - naglasila je Zoi.

RNLI je kasnije potvrdio da se incident desio u izjavi koja je data za LADBible, uz dopunu da je slučaj prijavljen policiji, ali i da je brod u funkciji i da može da isplovljava.

Foto: LADBible /NZ

Ova vest je došla do medija nakon novosti da je cela grupa od ukupno 27 migranata poginula u pokušaju da preplove Lamanš nakon što im se čamac prevrnuo. za njih je prekjuče organizovano i bdenje na plaži Stejd u starom delu Hejstingsa.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Velika Britanija

#demonstranti

#hejstings

#migranti