Decenijska stara priča, koja se ubraja i u teorije zavere, konačno dobila epilog

Jeste li čuli za Ujedinjeno Kraljevstvo Taured? Ako i jeste, to je zato što vam je poznata priča o misterioznom čoveku koji je posetio Japan 50-ih godina 20. veka, jer drugačije niste mogli ni da je čujete, budući da ta država - i ne postoji. 😲

No, krenimo od početka za one koji nisu upućeni. Naime, još od 60-ih godina prošlog veka se u američkim medijima provlačila priča da je u Japanu "koju godinu ranije" na tokijskom aerodromu zadržan čovek sa neobičnim pasošem. Naime, osim što mu je ime bilo čudno (Dženansfer Berhodrik), njegov pasoš je bio izrađen u državi za koju niko ranije nije čuo, a njeno ime je glasilo (Ujedinjeno Kraljevstvo Taureda).

IZVOR: YT / Cuki

Prema pisanju američke štampe, japanskoj policiji je ovaj muškarac bio sumnjiv, pa su ga zadržali i ispitivali. Prilikom ispitivanja data mu je karta sveta, pa je zamoljen da pokaže lokaciju svoje zemlje. Na iznenađenje svih, on je pokazao na tačkicu između Španije i Francuske, gde se zapravo nalazi kneževina Andora. Izvori takođe kažu da je i on bio iznenađen kad je video da na mapi nema njegove zemlje. 😄

Dženansfer je takođe tvrdio da nikada nije imao problema sa svojim dokumentom, kao i da je to bio 3. put da posećuje Japan (po svemu sudeći, to je bila istina, budući da su mu pečati u pasošu bili uredno zavedeni, a pokazivali su da je već posećivao u Japan). Priča zatim kaže da su policajci posumnjali da se radi o nekom kriminalcu ili špijunu, na šta ih je navodila činjenica da je kod njega pronađena izvesna količina novca iz više evropskih država (ne i iz Taureda), tako da je odveden u hotel, u kom je bio pod prismotrom. Međutim, nekim čudom, on je narednog dana prosto nestao, iako je imao stražare ispred sobe u koju je sproveden.

Ovi napisi u američkoj štampi od pre više od pola veka su, očekivano, pokrenuli lavinu teorija o misterioznom čoveku (slično kao i o famoznom D. B. Kuperu) , a one su se kretale od relativno prostih, da se radilo o nekom sitnom prevarantu, do onih paranormalnih, da se radilo o posetiocu iz neke paralelne dimenzije u kojoj je naša planeta neznatno drugačija, ali gde postoji Kraljevina Taured.

IZVOR: YT / The Infographics Show

Međutim, upravo zadnjih dana jedna grupa engleskih novinara je došla do pravih saznanja kako je došlo do ovih vesti u američkoj štampi, a rešenje je ipak manje zanimljivo od većine teorija koje su se plele oko ovog događaja i osobe.

Naime, otkriveno je da je čovek sa pasošem iz Kraljevine Taured definitivno postojao - ali da nije baš nestao, već da je u Japanu bio osuđen za falsifikovanje dokumenata i da je neko vreme bio u zatvoru.

Zapravo, pravo ime "Dženansfera" (kako su pisali mnogi) bilo je Džon Alen Kučar Zegrus (John Allen Kuchar Zegrus), a on je krajem 1959. godine sleteo u Japan u pratnji svoje žene, inače Korejke. Nekoliko meseci potom, početkom 1960. Zegrusa je privela japanska policija pod sumnjom da je pokušao da izvrši prevaru preko lažnih čekova, a on je na ispitivanjima govorio da je zapravo ambasador Nebusa Habesa (što je koristio kao ime za Abisiniju, odnosno Etiopiju). Na pitanja odakle je, odgovarao je da je sa juga Etiopije.

Njegov pasoš je takođe bio vrlo živopisan - prema policijskim izveštajima, bio je veličine magazina, ali ujedno pisan na nekom nerazumljivom jeziku koji je podsećao na arapski. "Gospodin ambasador" je sve vreme tvrdio da se radi o nebuško-habeškom jeziku. 😂 Ipak, japanske ambasade u više azijskih ambasada su uredno odobravale ulazak u zemlju na osnovu ovog pasoša, što je bilo pomalo poražavajuće za policijske službenike koji su vodili slučaj.

Foto: quotev.com/NZ

U avgustu 1960. japanski sud ga je osudio na godinu dana zatvora, a neposredno po početku služenja kazne Zegrus je pokušao da izvrši samoubistvo pomoću parčeta stakla koje je neko uspeo da mu prošvercuje. U tome nije uspeo, tako da je po odsluženju kazne deportovan u Hong Kong, dok je njegova supruga poslata nazad u Južnu Koreju.

E sad, pitate se, kako je ovaj nesuđeni azijski Frenk Abigejl postao "čovek iz Taureda"? Po svemu sudeći, radi se o kombinaciji lošeg izveštavanja američkih medija o celom slučaju, ali i nedovoljnom poznavanju japanskog jezika, tako da je prilikom prevođenja dolazilo do raznih propusta i pogrešnih zaključivanja, sličnih onima do koje dolaze deca koja se igraju gluvih telefona.

Prvi je o ovom slučaju u zapadnom svetu izvestio američki list Vankuver provins (Vancuver Province), koji je u avgustu 1960, dakle neposredno po početku suđenja, u tekstu pod imenom Čovek sa svojom državom (Man with his own country) naveo neke od navoda iz japanske štampe. U tom procesu su američki novinari napravili grešku u prevođenju nekih od pasusa, tako da su deo u kojem su japanski listovi pisali da je Zegrusov pasoš najverovatnije ispisan na tuareškom jeziku (narod, odnosno pleme Tuarega sa severa Afrike, inače ima više različitih narečja) preveli kao da u njegovom pasošu piše da je iz grada Taured u južnoj Sahari. Razume se, takav grad ne postoji, ali ime je ostalo vezano za misteriju čoveka koji se samo pojavio na japanskom aerodromu, naizgled niotkuda. 😄

Nažalost po ljude koji vole fakte, a na sreću teoretičara zavere, svaka sledeća verzija ovog događaja je bila nešto dalje od onog što se stvarno desilo, tako da se krajem prošlog stoleća došlo i do tih paranormalnih rešenja.

Šta je sa Zegrusom, ne bismo znali, ali treba napomenuti da je on to radio u slično vreme kao i spomenuti Frenk Abigejl, na osnovu čijih doživljaja je snimljen i film Uhvati me ako možeš sa Leonardom Dikaprijem. Šta reći osim da je ranije izgleda bilo mnogo lakše lažno se predstavljati nego danas? 😊 Realno, da Zegrus nije pokušao da unovči čekove na ogromne sume novca u zvaničnim institucijama, ko zna koliko bi dugo još mogao da putuje sa tim pasošem? 🤔

Izvinjavamo se kolegi Cukiju koji je upravo ovoj temi posvetio jedan video nedavno, ali najjednostavnije rešenje je obično i ono pravo.

Autor: redportal.rs

#Dženansfer Berhodrik

#Japan

#Taured

#andora

#jenansfer berhodrick

#kraljevina taured