A kako drukčije? šŸ¤”

Postoji nekoliko teorija o poreklu imena Balkan. NajÅ”ire prihvaćena je ona po kojoj ime potiče od turske reči Balkan, koja označava Å”umovitu goru. Prema toj teoriji Balkan su nazvali Turci nakon svog dolaska na ove prostore, budući da se ni u jednom istorijskom izvoru ne pominje ovo ime pre toga.

Druga teorija kaže da su naziv dali Bugari u VII veku, kada je cela oblast bila pod Prvim bugarskim carstvom. U bugarskom jeziku reč Balkan znači planina.

Pre najezde Turaka i stvaranja Osmanskog carstva region je u grčkim i rimskim izvorima nazivan Poluostrvo Hema. Planinski lanac je bio poznat kao Planine Hem. U grčkoj mitologiji, trački kralj Hem bio je sin Boreje, severnog vetra. Bio je sujetan, ohol i poredio je svoju ženu Rodopu i sebe sa Zevsom i Herom. Zauzvrat bogovi su pretvorili bračni par u planine.

NaÅ” Balkan nije jedinstven

Na krajnjem zapadu Turkmenistana nalazi se Balkanski vilajet, koji se graniči sa Uzbekistanom, Kazahstanom, Iranom i Kaspijskim morem.

Među naÅ”im narodom je popularno miÅ”ljenje da su Balkanci posebna sorta ljudi kakvih nema u ostatku sveta. Brojne se karakteristike dovode u vezu sa ljudima Balkanskog poluostrva, kao na primer, da smo glasni, volimo hranu, teorije zavere i tako dalje. Da li su ovo samo predrasude ili ne, joÅ” uvek nije otkriveno? Ali ako je verovati Tviter zajednici, jedna stvar je zajednička svim Balkancima.

TviteraÅ” @mirkotopalovic9 tvrdi da pravi Balkanac nikad ne zove majstora odmah, već prvo pokvari joÅ” viÅ”e dok pokuÅ”ava da popravi, pa tek onda zove majstora.

IZVOR: TW / @mirkotopalovic9

Autor: redportal.rs

#Balkan

#Balkanci

#majstor

#tviter