To je stvarno dugačak ponos

Ako ste se ikad zapitali kako možete da postavite neki Ginisov rekord, verovatno vam je svašta padalo na pamet, međutim, neki od nas ne moraju ništa zapravo da urade da bi se upisali u famoznu knjigu. Razlog je prost - samm svojim postojanjem su već postavili neki rekord, jer imaju najveći mali prst na nozi, ili najveće oči, na primer.

Upravo u tu vrstu rekorda spada i jedan koji već više od 10 godina drži jedan Turčin, po imenu Mehmet Ozjurek (Mehmet Özyürek). Naime, ovaj simpatični čovek iz Turske drži rekord kao živi čovek sa najdužim nosem, budući da njegov nos ima od korena do kraja neverovatnih 8.8 cm.

IZVOR: TW / @GWR

Bar je tolika bila njegova dužina 18. marta 2010, kada je izmeren u Rimu u televizijskoj emisiji Lo Show dei Record, od strane zvaničnika iz Ginisove knjige, razume se. Budući da nos i uši nastavljaju da rastu tokom celog života, sasvim je moguće da je Ozjurekov nos sad i duži. Istina, isto je sasvim moguće da postoji osoba i sa dužim nosem, ali koja se nikad nije javila predstavnicima iz Ginisove knjige.

Međutim, verovali ili ne, Ozjurek ipak nije čovek sa najdužim nosem koji je ikad živeo. Ta titula pripada čoveku koji se zvao Tomas Vejders (Thomas Wedders), inače rođenom u Jorkširu u Engleskoj, koji je ceo radni vek proveo kao cirkuski izvođač. Ništa neobično za čoveka koji je živeo u XVIII veku, a pri tom je imao nos dugačak celih 19 centimetara. 😲😲😲

Ovaj Englez je umro u svojoj 50. (neki izvori kažu 52.) godini, davne 1780, ali o njemu je ostalo dosta svedočanstava i ilustracija, tako da je postao i neka vrsta simbola Jorkšira za koje se zna i dan-danas.

Zapravo, njegova voštana figura, odnosno glava sa poprsjem, se nalazi u Riplijevom muzeju u Engleskoj (možete je videti na dnu 👇) tako da je jedna od atrakcija ovog mesta koju posetioci često fotografišu. Takođe, i ljudi iz Ginisove knjige su Vejdersu (kojeg neki izvori spominju kao Tomasa Vadhausa) dodelili titulu čoveka sa najdužim nosem na svetu. Naravno, posthumno. 💀

Izgleda da su naši preci zaista u mnogo čemu bili veći od nas, zar ne? 😊

IZVOR: FB / Só Pode Ser Doença

Autor: redportal.rs

#Ginisova knjiga rekorda

#Mehmet Ozjurek

#Najduži nos na svetu