Ako ste ljubitelj cvetnih oaza i zelenila, spojte ugodno s korisnim!

Areca palma može da naraste 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku čistačicu vazduha.

Svekrvin jezik (sanseverija), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljendioksida u kiseonik. Savršena za spavaće sobe.

Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili uopšte u prostorijama gde boravi mnogo ljudi (u kancelarijama), jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha.

Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcionim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku držati u kupatilu.

Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha.

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizuje radijacije elektronskih uređaja, idealno mesto za nju je pored računara ili TV-a. Takođe, mnogi je rado smeštaju u kupatila, jer dobro uklanja spore buđi.

Gerber, ne samo što ima divan cvet, nego i uklanja benzen iz vazduha, koji se koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. Takođe, upija ugljen-dioksid i daje više kiseonika tokom noći.

Foto: Unsplash.com/David Vázquez

Autor: Redportal.rs

#cveće

#dom