Neobično stvorenje ulovljeno na ostrvu Elba

Grupa italijanskih ribara iz gradića Portoferaio na ostrvu Elba je pre nekoliko nedelja je bila zgrožena i zbunjena svojim ulovom. Naime, nakon pregleda svojih mreža ribari su shvatili da su ulovili i jedno bizarno biće, koje bi se najbolje moglo opisati kao mešavina svinje i ajkule. 😲

Kako ova svinjo-ajkula izgeda možete videti na priloženim fotografijama. 👇

Foto: ladbible.com

Ipak, kada su biolozi pozvani da daju svoj sud o ovom prilično neuobičnom stanovniku Sredozemnog mora, došlo je i do objašnjenja o kakvom se stvorenju radi. Ispostavilo se da se definitivno radi o retkoj vrsti ajkula koje imaju naučni naziv Oxynotus centrina.

Istina, ove ribe uglavnom obitavaju na većim dubinama, oko 700 metara ispod površine, tako da ljudi retko nailaze na njih, ali eto, ponekad se i to desi, na iznenađenje mnogih.

Ono što je neobično za ovu vrstu riba je i činjenica da se smatraju za ugroženu vrstu, iako, kao što je već rečeno, retko ulaze u kontakt sa ljudima, tako da je dobro što je i ovaj ulovljeni primerak vraćen nazad, naravno - posle fotografisanja.

Foto: ladbible.com

Zanimljivo je da je ovakvu ajkulu pre dve godine ulovio i jedan hrvatski ribar na ostrvu Pag, rekavši da za 38 godina, koliko lovi, nije video takvu ribu.

- Ne znam tačnu poziciju gde je ulovljena ajkula jer povlačim mrežu sedam sati, a to je područje od oko 18 nautičkih milja. Malo je bila ošamućena, valjda od mulja, ali preživela je, jer kad sam je pustio, polako je počela da se kreće ka dubini. Kažu da je to morsko prase, ali nikad ga nisam video, a bavim se ovim poslom 38 godina - ispričao je Ivo Palčić za portal Morski.hr.

Kao što vidite, iako živimo već neko vreme u 21. veku, i dalje mnogo toga oko nas postoji čega i nismo svesni da je zapravo tu. Možda nas najveća otkrića tek čekaju? 🤔

Autor: redportal.rs

#italijanski ribari

#prase-ajkula

#svinja-ajkula

#svinjoajkula