Čajevi koji će vas grejati ove zime ☃

Čajevi su prvobitno imali ulogu sredstava za lečenje. Poznato je kako su čajevi preteče lekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 lekovitih biljaka.

ARONIJA PLOD

Sprečava degeneraciju i usporava proces starenja organizma, poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže kod glavobolje i migrene, zaustavlja razvoj arteroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije. Smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog holesterola, sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip,...)

CRNI ČAJ

Koristi se kao biljni medikament u preventivi protiv kancerogenih oboljenja. Koristi se za lečenje hroničnog gastritisa i mnogih drugih pretumorskih oboljenja. Zaustavlja proliv, povećava imunitet, pospešuje intelektualne funkcije. Crni čaj ne prouzrokuje ozbiljne smetnje, ali kofein može ubrzati rad srca, izazvati nesanicu i porast krvnog pritiska.

KAMILICA

Deluje kao slab sedativ, za lečenje depresije i nesanice, kod nadraženog respiratornog sistema koristi se za inhalaciju, pospešuje varenje, ublažava oštećenje sluznice kod čira, poseduje antimikrobna svojstva kada se primenjuje lokalno. Koristi se za ispiranje nadraženog i upaljenog oka, čireva na koži, ekcema i rana.

Foto: Unsplash.com/Loverna Journey

MAJČINA DUŠICA

Koristi se za lečenje kašlja, bronhitisa, kao i za iskašljavanje. Posebno je efikasna ako se koristi za inhalaciju zajedno sa timijanom.

NANA

Koristi se kod poremećaja u varenju, ulje nane sigurno leči sindrom prenadraženih creva i deluje na povećanje količine i kvaliteta izlučene žuči, u kombinaciji sa kimom smanjuje količinu gasova u crevima, često se sa ružinom vodom, žalfijom i nevenom koristi za lečenje upale sluznice usne duplje i grla.

UVA

Ovo je biljni čaj koji se koristi kao urinarni antiseptik. Da bi čaj uspešno delovao, urin mora biti bazan. Zbog toga je dobro da se uva meša sa pirevinom ili kukuruznom svilom, peršunom ili maslačkom.

Autor: Redportal.rs / lucardoo.co.rs

#zdravlje

#čajevi