Koliko vas ne može da funkcioniše bez kafe? 😟

Kratak ili dupli espresso, nes kafa ili domaća crna - nije važno koja je vrsta kafe u pitanju, već je važno dejstvo koje kofein ima na čovekovo zdravlje.

Kafa je piće koje redovno piju milioni ljudi iz celog sveta. Aktivan sastojak u kafi jeste kofein, koji deluje stimulativno na centralni nervni i kardiovaskularni sistem. Kofein utiče na fizičke rezultate, mentalnu funkciju, budnost, koncentraciju i preciznost.

Često čujemo da se jutro ne počinje bez kafe. Ukoliko popijemo šoljicu kafe pre doručka, dolazi do većeg lučenja želudačnog soka, koji deluje nadražajno na sluznicu želuca, što kod nekih osoba može izazvati bol. Isto tako, kafa ima jako acidirajuće dejstvo, samim tim zakiseljava telo i ometa iskoristljivost nutrijenata koji su važni za nas. Savet je da se kafa pije pola sata posle obroka i najbolje je da bude bez mleka i šećera. Ukoliko vam je potreban kofein da biste se razbudili, možete popiti šolju zelenog ili crnog čaja, zato što su oni takođe izvor kofeina.

View this post on Instagram

Zapratite 👉 @ispovestitopkomentar @ispovestitopkomentari_

A post shared by Inteligencija | Zanimljivosti (@zanimljivosti360) on

IZVOR: IG / @zanimljivosti360

Kafa nam pomaže da preguramo dan, ali sa njom moramo da budemo pažljivi, jer možemo lako postati zavisni od tog stimulanta. Konzumirajmo je pametno, jedna do dve šoljice dnevno i bićemo sigurni da nam ne šteti, već koristi.

Autor: Redportal.rs

#kafa

#kofein