Šta se dešava kada nemate dovoljno sna 🤔

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, koji odraslima preporučuju između 7 i 9 sati sna svake noći, utvrdili su da jedna od 3 odrasle osobe spava manje od toga.

U istraživanju sprovedenom na 3.200 zaposlenih svaki 5. rekao je da prosečno spava 5 sati ili manje. Ipak, mnogi od nas nisu svesni posledica nedostatka sna.

Nedostatak sna utiče na funkcije vašeg mozga, ali i na produktivnost na poslu i to na više načina.

O tome govori Džejn Dafi, neuronaučnica i vanredni profesor medicine na Harvard Medical School na odseku za poremećaje spavanja i cirkadijske bolesti.

Rastreseni ste

- Ne možete se usredsredite na svoj posao? To bi mogao biti odgovor na nedostatak sna. Jedan od načina na koji mozak pokušava da vas održi budnima je neprestano traženje smetnje. To će uticati na vašu sposobnost da se usredsredite na zadatak i budete u mogućnosti da ga obavite, čak i kada radite od kuće - objasnila je profesorka.

View this post on Instagram

A post shared by Dnevna doza prosecnog studenta (@dnevna_doza_prosecnog_studenta) on

IZVOR: IG / @dnevna_doza_prosecnog_studenta

Zabrinuti ste

Ako premalo spavate, sledeći dan biste mogli da imati osećaj kao da je celi svet postao jedno veliko minsko polje. Nakon noći u kojoj su ispitanici spavali manje nego što je to uobičajeno, nivo anksioznosti bila je 30% viša, pri čemu je polovina ispitanika dosegla nivo zabeležen kod osoba sa anksioznim poremećajima. 

Ljuti ste

Potrebno je samo nekoliko izgubljenih sati sna da bi se vaše raspoloženje promenilo na gore. U istraživanju koje su sproveli istraživači iz Ajove proučavan je uticaj nedostatka sna na 142 ispitanika, otkriveno je da su osobe koje su spavale oko 4 sata osetile veći nivo besa pa su bili ljuti zbog svakodnevnih stvari poput lajanja komšijskog psa. 

Preuzimate veće rizike

Prema studiji Annals of Neurology, hronični nedostatak sna može da izmeni vaše ponašanje na manje očigledne načine terajući vas na donošenje rizičnijih odluka.

Autor: Redportal.rs

#spavanje

#umor