Kako velike kompanije nameravaju da sačuvaju svoje putnike kada napuste planetu

Kompanije Blue Origin i Virgin Galactic, koje inače drže Ričard Branson i Džef Bezos, nameravaju da krenu sa redovnim letovima do ivice svemira već od sledeće godine. Jasno, za obične ljude nedostatak gravitacije, G-sila koja treba da se izdrži prilikom uzletanja i dugi letovi može da bude prilično problematična za zdravlje.

Upravo zbog toga će ove kompanije morati da imaju drugačiju proceduru kada su ovi turisti u pitanju, a to će uključivati posebne treninge i medicinske preglede pre putovanja.

Kada je u pitanju Virgin, oni planiraju letove koji bi trajali po 90 minuta, od kojih bi nekoliko minuta letelica bila u zoni van domašaja gravitacije, dok Blue Origin ima predviđenih 11 minuta za ovu aktivnost. I u jednom i u drugom slučaju to je daleko od vremena koje bi moglo da izazove mišićnu atrofiju.

Ipak, obe kompanije će imati program treninga za putnike. Zapravo, posebna agencija pod imenom National Aerospace Training and Research Center je do sad obavila obuku za preko 400 putnika koji imaju nameru da uzmu kartu do svemira preko kompanije Virgin. Po planovima, putnici bi nekoliko dana pred let trebalo da dođu na treninge.

Za to vreme, Maskov SpaceX je već najavio da će 4 putnika biti poslati u svemir u toku ove godine pomoću svoje Dragon Crew kapsule. Slično kao i konkurenti, i spejsiksovci su svesni da predugo vreme provedeno u beztežinskom stanju može biti opasno za putnike.

IZVOR: YT / Discovery

Zbog toga su ove kompanije dosta uložile, i ulagaće u sredstva za proizvodnju veštačke gravitacije koja bi funkcionisala u svemiru. Jedna od rešenja uključuju i rotirajuće cilindre, slične onima kao što su predstavljeni u filmu 2001: Odiseja u svemiru. Dokaz da bi ova sredstva radila naučnici su dobili nedavno, zahvaljujući proučavanju dve grupe miševa koji su poslati u svemir, od kojih jedna nije bila podvrgnuta ovim sredstvima, a druga jeste.

Naravno, na kraju dolazi pitanje cene. Jasno je da letelica koja može da dođe do ivice svemira i njen let sami po sebi ne mogu biti jeftini, a ako se u to uključi cena opisanih treninga i sprava koje su neophodne za njihovo izvođenje, dolazi se do prilično astronomskih cifara za običan svet.

Cena karte za Blue Origin letove se trenutno kreću do 2.8 miliona dolara, dok iz Virgin Galactic-a kažu da je do sad oko 600 ljudi rezervisalo mesto po cenama koje se kreću od 200.000 do 250.000 dolara. SpaceX nije objavio podatke o cenama, ali čisto sumnjamo da se radi o nižim ciframa od spomenutih.

Mada, ako ćemo o egzotičnim destinacijama, teško da može biti mnogo egzotičnije od ovog, zar ne? 🚀🤔

Autor: redportal.rs

#Virgin Galactic

#blue origin

#spacex

#svemirski turizam