Dok neki moraju da plaćaju grejanje, neki moraju da plaćaju hlađenje

Prosečne temperature u Kataru su prethodnih godina toliko naglo počele da rastu da vlasti ozbiljno razmišljaju o instaliranju klima uređaja koji bi hladili spoljni prostor, uključujući i fudbalske stadione.

Letnji meseci u ovoj zemlji, od maja do oktobra, su generalno uvek bili vrući, međutim, u mesecu julu temperature nekad odu i do 43 stepena.

Kako su temperature zadnjih godina sve više u svim zemljama Persijskog zaliva, usvojeni su i neki zakoni kojima se zaposleni štite od visokih temperatura i stresa koje one uzrokuju, tako da je zabranjeno raditi na otvorenom prostoru od pola 11 ujutru do pola 4 popodne u periodu od 1. juna do 15. septembra, ali je takođe obavezno da temperature na radnom mestu uvek budu ispod 32 stepena celzijusa.

Zbog toga je Katar još od 2019. godine usvojio i mere ugrađivanja klima uređaja koji hlade otvoren prostor, uključujući pijace, šetališta, ali i stadione.

Upravo je jedan od većih takvih projekata onaj izrađen za fudbalski stadion Al Džanob, koji može da primi 40.000 gledalaca.

- Kada biste isključili klimu na tom stadijumu, to bi bilo apolutno nepodnošljivo - rekao je Jusuf al Hor, inače osnivač Zalivske organizacije za istraživanje, koja se bavi programima održivih razvoja.

Kao što je poznato, Katar će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu sledeće godine, tako da će ova tehnologija biti primenjena na ukupno 8 stadiona u ovoj zemlji.

Najzaslužniji za ovo rešenje je inžinjer dr Saud Abdulazis Gani, koji kaže da ga je inspirisao sistem hlađenja u automobilu Ford Mondeo.

Foto: LADBIble/nepoznato

SLIKA: Dr Saud Abdulazis Gani

- Ove tehnologije hlađenja koriste iste principe, ali na mnogo većoj skali - naglasio je on.

Gani, kojeg inače zovu i dr Hlad (Dr Cool) je objasnio da je Katar trebalo da ima jedinstvenu ponudu kada je izrazio nameru da bude domaćin Svetskog prvenstva.

- Zbog toga, da bismo se istakli u odnosu na druge zemlje, koje su svoje stadione predstavljale kroz dizajn, mi smo rešili da svoje predstavljamo kroz tehnologiju - kazao je on.

Dr Ganiju svaka čast, ali tek kada bude smislio sistem koji može da rashladi Beograd tokom jula i avgusta, e tek ćemo tad da ga priznamo za stručnjaka. 😄

Autor: redportal.rs

#katar

#klime na otvorenom

#prevruće

#vruće