Ova pesma je hit na mrežama

Ovih dana društvene mreže su zatrpane raznim varijacijama na video u kom čovek udara bubanj i peva neku čudnu pesmu. Na ovaj video pojavili su se mnogobrojni mimovi. 

IZVOR: TW / @___NoOne__

Međutim, da li je to što on peva nešto čudno i izmišljeno ili ta pesma stvarno postoji?

Odgovor je da, postoji. U pitanju je popularan finska pesma Ievan polkka. Ovu popularnu finsku pesma s tekstom početkom 1930. Napisao je Eino Kettunen u tradicionalnoj finskoj melodiji polke. Pesma se peva na vrlo teškim istočnosavonskim dijalektima koji se govore u sjevernoj Kareliji. Pesma govori o mladiću i Ieve / Eve / Eeve na finskom, koji se iskrada tamo gde svi plešu uz polku i pleše celu noć.

IZVOR: YT / cosmicrat

Melodija se može pratiti do provincije Viipuri u 17. veku  Međutim, žanr polka je mnogo kasnijeg datuma. Polka je predstavljena u severnoj Evropi krajem 19. veka, što implicira da stvarna melodija kakva je danas poznata potiče iz ove ere.

Zahvaljujući korišćenju u popularnoj kulturi, Ievan polkka postala je jedna od najpoznatijih finskih pesama na svetu.

Veoma popularna nakon Drugog svetskog rata, pesma je bila gotovo zaboravljena kasnih 1970. i 1980. Pesma se pojavila nakon a cappella nastupa finskog kvarteta Loituma, koji je prvi put objavljen na njihovom debitantskom albumu Loituma 1995. godine. Album je objavljen u SAD kao Things of Beauty 1998. godine.

Često kažu da je ovo najteža pesma na svetu. U čuvenom videu pesmu izvodi turski bubnjar Bilal Göregen.

IZVOR: YT / Dejan Petrovski

Autor: redportal.rs

#Finska

#Ievan polkka

#mimovi