Intervju sa medijskom kućom BBC je doprineo da Dajana bude paranoična i depresivna tokom poslednjih godina svog života??

Prošle nedelje princ Hari i princ Vilijam optužili su medijsku kuću BBC da su krivi za smrt svoje majke, princeze Dajane.

Naime kada je princeza Dajana dala čuveni intervju za BBC davne 1995. godine, publika kao i kraljevska porodica ostali su u šoku. U intervjuu princeza Dajana je otkrila da je imala aferu, da je u njenom braku bilo troje ljudi i da je afera Čarlsa i Kamile uticala na njeno psihološko stanje, da je imala bulimiju i da je povređivala sebe, kao i da sumnja da će princ Čarls ikada biti kralj. 😲😲

Ovo je bio prvi put da je neki član kraljevske porodice davao intervju za BBC, što je samo po sebi bilo jako čudno. Osim toga, bilo je neverovatno da je Dajana tek tako progovorila o apsolutno svemu što je proživela kao član kraljevske porodice, i to novinaru koji je bio relativno nov, bez iskustva i bez ikakve povezanosti i kontakta sa članovima kraljevske porodice. Cela priča je smrdela. Zbog toga je penzionisani sudija lord Dajson sproveo istragu u čijem centru je bio novinar koji ju je intervjuisao Martin Bašir.

IZVOR: YT / Irene Van Laar

Šta se dogodilo?

Izveštaj istrage tačnije Dajsonov dokument pokazao je da je Martin iskoristio lažna dokumenta tj. lažne izvode iz banke koja je pokazao Dajaninom bratu, a na kojima su bile prikazane uplate određenih novina ka bivšem članu njihove posluge. On je ovako hteo da zadobije poverenje Dajaninog brata kako bi ga ovaj upoznao sa Dajanom. Bašir je priznao da je lažna dokumenta kreirao grafički dizajner koji je tada radio za BBC, ali isto tako u izveštaju piše da je on nekoliko puta svojim šefovima u BBC porekao da je pokazao bilo kakva dokumenta Erlu Spenseru. U izveštaju se zaključuje da je Martin Bašir lagao i održavao laž sve dok laž više jednostavno nije prolazila. Navodi se da je ovo bilo najgrdnije ponašanje novinara čime je izazvao da se sumnja u njega i njegov kredibilitet.

Što se tiče same medijske kuće, Dajsonov izveštaj kaže da BBC nije postupio onako kako se očekivalo od jake medijske kuće - po visokom standardu i integritetu transparentnosti. Takođe, smatra se da je unutrašnja istraga koju je sprovodio bivši generalni direktor BBC Toni Hol, bila neefikasna.

Princ Hari i princ Vilijam oglasili su se povodom Dajsonovog izveštaja. Kako prenose strani mediji, princ Hari je rekao da je njegova majka hrabra žena i da se zahvaljuje svakom ko je preuzeo odgovornost:

Naša majka je bila neverovatna žena koja je posvetila svoj život službi. BIla je istrajna, hrabra i bez pitanja, iskrena. Domino efekat koji je imala kulturna eksploatacija i neetična praksa na kraju joj je oduzeo život. Svi oni koji su preuzeli neki deo odgovornosti, hvala vam. To je prvi korak ka pravdi i istini. Ali, ono što me duboko zabrinjava jeste prakse kao što je ova, i još gore, koje se i dalje širi danas. Tada i sada, mnogo je veće od jednog medija, jedne ,reže, ili jedne novine. Naša majka je izgubila život zbog ovoga i ništa se nije promenilo. Štiteći njeno nasledstvo, štitimo druge i držimo se dostojanstva kojim je ona živela svoj život. Hajde da je se sećamo ko je bila i za šta se borila.

Princ Vilijam snimio je kratak video-snimak u kom je rekao da je način na koji je taj intervju sproveden, uticao na to šta je njegova majka rekla, kao i da mu je najviše krivo što BBC nije sproveo istragu 1995. godine kako treba, jer da jeste, njegova majka bi znala da je tada prevarena. Šta je sve princ Vilijam rekao u svom video-snimku, pogledajte na linku ispod 👇🏻:

IZVOR: TW / @KensingtonRoyal

Autor: redportal.rs

#Princ Hari

#Princ Vilijam

#bbc

#intervju

#princeza dajana