Jedine novine na ćiriličnom pismu u Australiji

Jedine novine na ćiriličnom pismu u Australiji, Srpski glas iz Melburna obeležio je 30 godina postojanja, a jedna od najvećih vrednosti uredništva i kreatora tog izdanja je što su uspeli da zadrže maternje ćirilično pismo.

U jednom izuzetno turbulentnom trenutku za sve Srbe u dijaspori i u vreme kad je Australiju zapljusnuo treći talas migranata sa prostora bivše Jugoslavije, ugledni biznismen iz Melburna a poreklom iz Banata, Đorđe Marinković, došao je na ideju da pokrene prvi ćirilični list u Australiji.

Tako se, pre tri decenije, 19. marta 1991. godine, ovde u Melburnu, pojavio Srpski glas, prve srpske novine na ćiriličnom pismu.

- Par puta sam uzela novine i počela da čitam ćirilicu. Hvala im, i nadam se da je još neko uz njihove novine naučio ćirilicu - kaže Nikodija Bulović.

Srpski glas je u početku izlazio dva puta nedeljno i redovno obaveštavao ovdašnje Srbe o svim bitnim događajima u Srbiji i sa prostora ratom zahvaćene tadašnje Jugoslavije. Nije bilo nikako lako osnivačima i prvim novinarima Srpskog glasa, da u ono vreme kada je medijska hajka na Srbe već uveliko uzimala maha da novine stave na noge i profilišu ih u jedan ozbiljan nedeljnik sa stavom i poštovanjem među australijskim Srbima.

IZVOR: YT / Dragan Films

Već od samog početka, bilo je brojnih otpora i problema, ali je nedeljnik, uprkos svemu uspeo da se održi i nakon 30 godina, kao neprikosnoveni čuvar tradicije i kulture Srba na Petom kontinentu.

Osim događaja iz Srbije, sa prostora Balkana, Srpski glas je od samog početka ovdašnje Srbe informisao i o svim dešavanjima u njihovoj brojnoj zajednici iz svih udaljenih krajeva Australije.

Blizu dve i po hiljade brojeva Srpskog glasa izašlo je do danas iz redakcije u Melburnu uz svesrdnu pomoć vernih dopisnika iz Srbije i čitave Australije.

Danas ovaj nedeljnik, uprkos digitalizaciji medija, ima priznato mesto među srpskom dijasporom na Petom kontinentu. Još uvek nema nijednog važnog događaja u ovdašnjoj srpskoj zajednici koji nije zabeležen i uslikan od strane novinara i saradnika Srpskog glasa.

Nakon iznenadne smrti osnivača Đorđa Marinkovića, poslednjih 12 godina izdavanje nedeljnika je sa uspehom nastavila njegova supruga Živana Jovanović.

- Jako sam uzbuđena povodom ovog jubileja i želela bih da ovaj jubilej čestitam svim našim novinarima, saradnicima i zahvalim svim poslovnim partnerima i naravno, našim vernim čitaocima bez kojih ovaj naš jubilej ne bismo danas proslavljali - kaže Živana Jovanović

- Biti urednik Srpskog glasa bila je i čast ali i ogromna odgovornost, a razloga za to je bezbroj pomoći niotkuda ili vrlo ograničeno, a odgovornost kao da se radi u najboljim mogućim uslovima - kaže Slobodan Grba, urednik od 1996. do 2008.

Autor: serbiantimes.info / redportal.rs

#australija

#srbi