Ko bi rekao?

Novo istraživanje koje je sproveo tim lekara iz Opšte bolnice u Masačusetsu (SAD) pokazalo je da melanociti, odnosno ćelije koje utiču na boju kose kod ljudi, takođe mogu biti značajni za određivanje praga tolerancije na bol koju neka osoba ima.

Naime, utvrđeno je da genetska mutacija koju imaju riđokosi ljudi, odnosno njihovi melanociti, sa sobom nose i gen koji nosi grešku koja uzrokuje da ovaj organizam ne može da proizvede pigment za tamniju kožu, tako da ovim ljudima sunčanje skoro ništa ne vredi.

Međutim ovaj disbalans takođe sa sobom povlači i neke druge karakteristike, kao što je veća tolernacija na bol kože koju poseduju riđokosi ljudi.

Istraživanje je sprovedeno na miševima raznih vrsta, među kojima je bilo i onih sa crvenim krznom, koji imaju zapravo slične ćelije kao crvenokosi ljudi, a rezultati su skoro objavljeni u naučnom časopisu Science Advances.

- Ovi nalazi opisuju osnovu mehanike koju smo uočili u ranijim dokazima u kojima su se podudarali različiti stepeni tolerancije na bol u zavisnosti od pigmentacije subjekata. Razumevanje ovog mehanizma nam je dalo potvrdu ranijih dokaza o međusobnoj vezi ova dva faktora, a nalazi bi mogli da pomognu medicinskim radnicima koji će bolje razumeti stepene bolova koje različiti ljudi mogu da imaju - izjavio je dr Dejvid FIšer, inače šef tima koji je sproveo ovo istraživanje.

Melanocitski receptor o kom je reč se zapravo zove melanokortin 1, a zapravo je jedan od onih koji omogućavaju da pocrnimo kada smo na suncu. Kod riđokosih on ne radi, što njihovu kožu tera da se upali, odnosno ispeče. Baš zbog toga je, po svemu sudeći, priroda našla način da njih na kraju sve manje boli, a ne samo opekotine.

Istina, ova međusobna veze je za sad potvrđena samo kod miševa, ali će se po svemu sudeći moći primeniti i na ljude. Za tako nešto, međutim, su potrebna dodatna istraživanja, za koje već postoje najave iz ovog tima. Pa, živi bili pa videli.

Autor: redportal.rs

#crvena kosa

#riđa

#riđi

#riđokosa

#riđokosi

#tolerancija na bol