Posvećene bele ptice 😅

Koliko puta ste se obradovali jer ste videli belu rodu? 😊 O ovim gracioznim pticama postoje mnogi mitovi, a donosimo vam neke od njih:

✨ U starom Egiptu roda se povezivala sa ljudskim ba i izgovarali su se isto. Ba je predstavljao jedinstveni lični karakter svakog ljudskog bića i simbolizovala ga je roda sa glavom čoveka. Ona se svako veče neizostavno vraća kući, kao i roda svom gnezdu, da bi se u životu posle smrti ponovo sjedinila sa svojim telom.

🎇 Jevrejska reč za rodu je ista sa rečju posvećena (kao posvećena žena, bogougodna, verna). Briga za mlade, u visoko uzdignutim gnezdima, učinila je rodu rasprostranjenim simbolom roditeljske brige. Kroz istoriju se često ukazivalo na činjenicu da će roda radije stradati sa svojim gnezdom u slučaju požara, nego ga napustiti i odleteti.

👶🏻 U grčkoj mitologiji Gerana je bila etiopa, neprijatelj Here, koja ju je za kaznu pretvorila u rodu, kao što je učinila i sa Antigonom, kćerkom Laomeda od Troje (Ovidije, Metamorfoze). Gerana u obliku rode je pokušala da otme njeno dete Mopsusa. Ovo je prouzrokovalo, po grčkoj mitologiji, legendarni rat između pigmeja i roda. Zanimljivo je primetiti da je po ovoj priči, za razliku od kasnijeg simbolizovanja rode kao ptice koja donosi decu, roda prikazivana kako otimač Mopsusa.

🕊 Pošto se ranije mislilo da roda u životu ima samo jednog partnera, u ranom hrišćanstvu roda je predstavljala vrlo poštovani beli brak, odnosno častan brak.

🔴 U bugarskim narodnim pričama roda simbolizuje dolazak proleća (jer se u ovo doba u Bugarsku vraćaju rode sa juga nakon zimske selidbe). U nekim delovima Bugarske roda igra centralnu ulogu u marteničkom običaju - kada se ugleda prva roda, vreme je da se skinu martenice jer je proleće stiglo.

🖤 U estonskom jeziku roda se kaže tunekurg, što potiče od reči tunela (u estonskim narodnim verovanjima podzemlje, podzemni svet) i kurg (ždral). Iako danas ne izgleda logično da bi se bela roda povezivala sa smrću, moguće je da su u pitanju bile crne rode, koje su danas dosta ređe.

A da li znate kako bi izgledala RODA TAJKUN? 😎 Sledeći tvit nam je odgovorio i na to 👇🏻:

IZVOR: TW / @Amelija65412569

Autor: sr.wikipedia.org / redportal.rs

#Roda

#bela roda

#mitovi

#ptica