Hteo je da zaprosi Jovanu u gradu cara Dušana Silnog

Boban Nikolić (26) je rodom iz Gnjilana, na Kosovu i Metohiji. Pre deset godina, u potrazi za boljim životom, sa porodicom se otisnuo put Čikaga, gde su u međuvremenu – što se kaže – stali na noge i, poput mnogih Srba u “vetrovitom gradu”, pokrenuli biznis sa kamionima. Život se poslednjih godina smilovao Nikolićima, posle svih trauma koje su proživeli, napuštanja porodičnog ognjišta, izbegličkih muka na horizontu je zasjalo sunce.

Jedino Bobanu nije sve bilo potaman…A za to je imao i debeo razlog. 😥

Foto: serbiantimes.info

Srce mu je ostalo hiljadama milja daleko, na Kosmetu, u malom selu Tomance nedaleko od Kosovske Kamenice, gde je ostala da živi njegova ljubav, imenom Jovana (24). Tri godine duge trajala je ta veza na daljinu, koja često zna da se pretvori u patnju. Ali Boban nije želeo da pati…

Pre nekoliko dana je prelomio, ujutru spakovao kofer i rekao svojima da ide za Srbiju. Na put je krenuo sa samo jednom željom – da isprosi Jovanu, od familije Đokića. Ali ne da je isprosi tek tako. Isplanirao je da to bude drugačije, da u sebi nosi neku simboliku…

- Oduvek sam imao želju da odem do Prizrena, prestonice srpskih kraljeva. Grad sam poznavao samo sa slika, bio sam očaran njegovim zidinama, crkvama… I tako, odlučio sam da isprosim Jovanu baš na Prizrenskoj tvrđavi i da pozdrav “Dogodine u Prizrenu” tako dobije još veće značenje za mene. Iako su svi pričali da nije bezbedno, ja sam odlučio da rizikujem, pa šta bude - objašnjava Boban za Serbian Times.

Foto: serbiantimes.info

Jovana, inače diplomirani hemičar po struci, nije imala pojma šta joj se u sredu, 16. marta, sprema u slavnoj prestonici cara Dušana.

- Nisam joj rekao šta planiram, samo sam joj predložio da sa drugarima odemo na izlet u Prizren, da obiđemo crkve i tvrđavu. Kada smo se popeli na tvrđavu, usledilo je izenađenje. Kleknuo sam ispred nje i izvadio prsten. Kad je shvatila o čemu se radi, krenule su joj suze…Naravno, rekla je “da”. I šta da vam kažem, osećaj je bio divan, pogotovo što se sve desilo na onakvom mestu, odakle pogled puca na celo Kosovo, od Prokletija do Peći. 😍

Foto: serbiantimes.info

Jovana je pustila suzu i rekla “da”, a iznenađenje mu je oprostila. Nakon što su proslavili veridbu, Boban i Jovana sada u Srbiji kuju snove o svojoj budućnosti. Buduća mlada bi uskoro trebala da krene za Bobanom u Čikago, gde planiraju da žive.

- Nismo još odlučili gde ćemo da se venčamo, ali to će sigurno opet biti neko sveto mesto iz srpske istorije, kao što je bio Prizren, grad našeg cara Dušana Silnog. Čuo sam da je u njegovo vreme sagradio 365 bogomolja, crkava, manastira, kelija, za svaki dan po jednu, a danas ih na našu žalost u Prizrenu mozemo izbrojati prstima. Na svakoj srušenoj crkvi je sagrađena džamija. Ako ih već nema na zemlji, bilo bi lepo da ih sačuvamo u mislima - zaključuje Boban Nikolić.

Foto: serbiantimes.info

Autor: redportal.rs

#Boban Nikolić

#Kosovo i Metohija

#Prizren

#veridba