Naučnici konačno utvrdili koliko su jaki vetrovi tamo

Novo istraživanje koje je sprovela Laboratorija za astrofiziku iz Bordoa u Francuskoj pokazala je da vetrovi na Jupiteru dostižu brzinu od 1.440 kilometara na sat, što ih čini i do 3 puta jačim od najjačih vetrova na Zemlji.

Astronomi su ovo utvrdili tako što su proučavali čestice koje je iza sebe ostavila kometa koja je udarila u ovu planetu 1994. godine. Proučavajući molekule koje je za sobom ostavio ovaj objekat, inače nazvan Šumejker-Levaj 9 (Shoemaker-Levy 9), utvrđeno je i da ovi kovitlaci dostižu i visinu od 900 kilometara, osim što su i do 3 puta jači od najjačih tornada na našoj planeti.

- Najveće otkriće je definitivno to što na Jupiteru postoje struje vazduha koje razvijaju brzinu i do 400 metara u sekundi, a koje se nalaze ispod aura blizu polova - izjavio je dr Tibo Kaveli (Dr Thibault Cavalié) u izjavi za medije.

Njegov kolega Bilal Benmahi je potvrdio njegove reči, dodavši da visina ovih svemirskih tornada dostiže i 4 puta veću visinu od onih koji su nam poznati na Zemlji.

Da podsetimo, prošle godine su teleskopi NASA zabeležili snažnu oluju na ovoj planeti, čija je brzina procenjena na 560 km/č. Iako su oluje česte na ovoj planeti, pretpostavlja se da je klima ove planete takva da je moguće da se pojave neke koje bi mogle gotovo permanentno da traju. Jedna od takvih je i čuvena Crvena tačka po kojoj je Jupiter prepoznatljiv, koja nije ništa drugo do ogroman tornado koji u prečniku ima skoro 16.000 kilometara.

Dovoljno da proguta celu planetu Zemlju. Mislite o tome.

IZVOR: YT / Primal Space

Autor: redportal.rs

#brzina vetrova

#jupiter

#naučnici

#svemir