Video-snimak ipak pokazuje napredak u razvoju ovakvih svemirksih letelica

Kompanija u vlasništvi Ilona Maska SpaceX je na svom zvaničnom jutjub nalogu objavila snimak leta svoje prototip rakete SN10 koja je poletela 3. marta ove godine i bezbezdno se vratila na Zemlju. Nažalost, 10 minuta nakon sletanja ova raketa je eksplodirala, ali je tim inžinjera koji su na njoj radio definitivno pokazao da će upotreba ovakvih letelica u budućnosti itekako biti moguća.

Na snimku se vide ključni delovi leta testiranja ove rakete, koja je poletela sa kosmodroma ove kompanije koji se nalazi u mestu Boka Čika u Teksasu. Ono što i dalje ostaje impresivna karakteristika ovih raketa je njihova mogućnost da se same spuste na zemlju, bez stvaranja velike količine tzv. svemirskog otpada.

Ova raketa je inače treća u nizu koju je SpaceX testirao, ali su prve dve eksplodirale odmah po sletanju. Nedelju dana po završetku ovog leta, vlasnik kompanije Ilon Mask je na Tviteru objavio da veruje da će svi nedostaci biti uklonjeni i da će let rakete SN11 biti uspešan od početka do kraja.

IZVOR: TW / @elonmusk

SpaceX rakete su, po rečima čelnika kompanije deo projekta čiji je cilj stvaranje letelica koje će biti moguće upotrebljavati u dužem vremenskom periodu u dosta letova i misija, a za prevoz putnika i robe u svemiru. Takođe, Mask je ranije govorio da je jedan od ciljeva kompanije i organizovanje svemirskog turizma, kao i kolonizacija Meseca i Marsa, ali i udaljenijih planeta. Sad to ne zvuči toliko neverovatno ili daleko, moramo priznati. 🤔

Trenutak kada je raketa eksplodirala nije uvrštena u ovaj video, pa ako vas zanimaju svemirska istraživanja i Maskove ideje, pogledajte. 👇

IZVOR: YT / SpaceX

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#Tesla

#eksplodirala

#raketa

#spacex

#svemirska letelica